Ανοίγει τα χαρτιά του για την Εθνική Τράπεζα ο Παύλος Μυλωνάς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει τα χαρτιά του για την Εθνική Τράπεζα ο Παύλος Μυλωνάς

Τέλος εποχής –και αρχή νέας– αναμένεται να σημάνει για την Εθνική Τράπεζα η Ετήσια Γενική Συνέλευση, η οποία συγκαλείται σήμερα στις 11 το πρωί.

Στην πρώτη του εμφάνιση από τη θέση του CEO ενώπιον των μετόχων της τράπεζας, ο Παύλος Μυλωνάς αναμένεται να αποκαλύψει την ατζέντα του για την τράπεζα, η οποία περιλαμβάνει «παλιές» προκλήσεις, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Banca Romaneasca, αλλά και νέες, όπως ο εκσυγχρονισμός της λειτουργικής δομής της τράπεζας, η αναθεώρηση του μοντέλου τιμολόγησης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Από το «παζλ» των προκλήσεων που έχει μπροστά της η νέα διοίκηση δεν λείπουν φυσικά και τα κόκκινα δάνεια, τα οποία απορροφούν πόρους και ρευστότητα και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μπλοκάροντας τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ειδικά στην περίπτωση της ΕΤΕ, η προηγούμενη διοίκηση δεσμεύτηκε μέχρι το τέλος του 2019 να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά επιπλέον 3,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Μυλωνάς απολαμβάνει την ευρεία αποδοχή της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κώστα Μιχαηλίδη, καθώς αποτέλεσε την προτιμητέα επιλογή για την κορυφαία εκτελεστική θέση που έμεινε ορφανή μετά την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στις αρχές Μαΐου.

Το μεγάλο «στοίχημα» για μια επιτυχημένη θητεία σε μια θέση που έχει αποδειχθεί ότι απαιτεί ιδιαίτερα εύθραυστες ισορροπίες είναι να επιδείξει ο κ. Μυλωνάς την αποφασιστικότητα και ευελιξία που χρειάζεται για να γυρίσει σελίδα στην ΕΤΕ και να διασφαλίσει την επιτυχημένη πορεία της στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που άφησε πίσω της η κρίση.

Η θητεία του διευθύνοντος συμβούλου είναι συνήθως τριετής, αλλά αναμένεται να επιβεβαιωθεί επισήμως σήμερα, καθώς υπόκειται σε σειρά παραγόντων και συγκυριών και δεν είναι προκαθορισμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider