Οι μεγάλες προκλήσεις του Παύλου Μυλωνά στην Εθνική Τράπεζα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγάλες προκλήσεις του Παύλου Μυλωνά στην Εθνική Τράπεζα

Γράφουν οι Βάσω Αγγελέτου και Κώστας Κετσιετζής

Δύσκολο έργο περιμένει τον Παύλο Μυλωνά, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος καλείται να κλείσει «ανοιχτές» πληγές και να διαχειριστεί φιλόδοξους στόχους.


Μετά τη -σχεδόν- ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ την Τρίτη, ο δρόμος για την κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας στην τράπεζα ήταν απρόσκοπτος για τον αναπληρωτή CEO, καθώς χαίρει της απόλυτης αποδοχής της διοίκησης της ΕΤΕ και η τοποθέτησή του αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα την επόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου από τη Γενική Συνέλευση.

«H πρόκληση είναι μεγάλη, οι στόχοι φιλόδοξοι αλλά η ανάγκη για αλλαγή επιτακτική. Θα βελτιώσουμε την ευελιξία, την αποδοτικότητα και την καινοτομία της τράπεζάς μας. Θα γίνουμε η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά. Η στιγμή για να αρχίσει ένας τέτοιος μετασχηματισμός είναι τώρα», δήλωσε ο ίδιος μετά τον διορισμό του από το διοικητικό συμβούλιο νωρίτερα.

Η ατζέντα του νέου CEO είναι φορτωμένη με δύσκολες «αποστολές» οι οποίες στο παρελθόν ναυάγησαν, με κυριότερη την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και τη θυγατρική στη Ρουμανία. Την ίδια ώρα, οι στόχοι των κόκκινων δανείων, τόσο στα καταναλωτικά όσο και στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, είναι ήδη πιεστικοί και ο πήχης αναμένεται να τεθεί ακόμη υψηλότερα την επόμενη τριετία. Απώτερος στόχος είναι να εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ -όπως και των υπολοίπων τραπεζών– ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Εθνική Ασφαλιστική

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της τράπεζας, το οποίο έχει εξελιχθεί και σε «καυτή πατάτα», είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μετά από το φιάσκο με την Exin δεσμευτική προσφορά για την μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική έχει καταθέσει μόνο ο κινεζικός όμιλος Gongbao.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που προσφέρει η κινεζική εταιρεία κυμαίνεται στα 680 εκατ. ευρώ και κρίνεται ικανοποιητικό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Gongbao δεν διαθέτει εμπειρία στον ασφαλιστικό τομέα, ούτε άλλη παρουσία στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η χρηματοδότηση τη εξαγοράς και το πως αυτή θα εξυπηρετηθεί.

Η τράπεζα, επί διοίκησης Φραγκιαδάκη, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο σχέδιο Β που αφορά την διάθεση των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όμως το συγκεκριμένο σχέδιο σημαίνει και άλλες καθυστερήσεις στην πώληση της θυγατρικής. Και αυτό γιατί πέρα από το διαδικαστικό της υπόθεσης -προετοιμασία του φακέλου, παρουσίαση σ επενδυτές και διενέργεια due diligence- θα πρέπει να έχει βελτιωθεί και το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να υπάρξουν ικανοποιητικές προσφορές από κατά βάση διεθνείς επενδυτές.

Banca Romaneasca

Ακόμη μία εκκρεμότητα που πρέπει να λύσει το συντομότερο ο κ. Μυλωνάς. Η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία ναυάγησε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» τον περασμένο Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας μπλόκαρε την πώληση στην ουγγρική OTP. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης για το οποίο έχει δεσμευτεί η Εθνική Τράπεζα ενώπιον του SSM εκτείνεται έως το τέλος του έτους, οπότε θα πρέπει να έχει κλείσει η πώληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, υπάρχει ενδιαφέρον από 3-4 επενδυτές για την Banca Romaneasca και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν αγοραστής θα είναι τράπεζα ή σε κάποιο από τα ενδιαφερόμενα funds. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στους υποψήφιους αγοραστές δεν περιλαμβάνεται η Banca Transilvania, η οποία αγόρασε τον Απρίλιο τη θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία, Bancpost.

Η αιφνίδια ακύρωση της πώλησης στην OTP, μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, χρεώθηκε ως προσωπική αποτυχία στον πρώην CEO, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, και εν μέει ευθύνεται, κατά πολλούς, για την αποχώρησή του από την τράπεζα, καθώς είναι γνωστός ο αρνητισμός ενάντια στους Ούγγρους.

Κόκκινα δάνεια

Του Ιούνιο, η τράπεζα πούλησε το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων «Earth», ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλάμβανε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, καθώς και μικρά επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις.

Μέχρι το τέλος του 2019, η τράπεζα έχει δεσμευτεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά επιπλέον 3,4 δισ. ευρώ. Η μείωση των 5 δισ. ευρώ που έχει επιτύχει από το 2016 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές (3,2 δισ. ευρώ), γεγονός που ρίχνει το βάρος των επόμενων ενεργειών στις οργανικές μειώσεις, δηλαδή το «πρασίνισμα» των δανείων και τους πλειστηριασμούς, και στις ανόργανες, δηλαδή στις πωλήσεις πακέτων σε funds.

Πράγματι, εντός του 2018 προγραμματίζονται δύο ακόμη πωλήσεις NPEs, ένα πακέτο επιχειρηματικών με εξασφαλίσεις και ένα με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τουριστικό κλάδο.

Εθνική Πανγαία

Μια ακόμη κρίσιμη απόφαση που καλείται να πάρει φέτος η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αφορά την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Και συγκεκριμένα το τι θα κάνει με το 32,66% που κατέχει στην μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Βάσει της συμφωνίας πώλησης που έκλεισε με την Invel Real Estate το 2013, η τράπεζα φέτος παραδίδει το management της Εθνικής Πανγαία. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι μέχρι το τέλος του έτους η τράπεζα καλείται να αποφασίσει αν θα διαθέσει στην Invel και το υπόλοιπο ποσοστό της στην ΑΕΕΑΠ. Ακόμη και όμως αν η τράπεζα δεν πουλήσει, μπορεί να αναγκαστεί αν η Invel εξασκήσει το δικαίωμα που έχει (call option).

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα πούλησε περίπου το 65% της Εθνικής Πανγαία το 2013 στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της. Η συμφωνία τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις αφού από το τίμημα των 653 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η Invel, τα 410 εκατ. ευρώ περίπου προήλθαν από δάνειο που πήρε από την Εθνική Τράπεζα μέσω συμφωνία vendor financing. Η συγκεκριμένη συναλλαγή διερευνάται ακόμη από την εισαγγελέα διαφθοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider