Έρχεται «λίφτινγκ» στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται «λίφτινγκ» στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών

«Φιλική προς τον χρήστη» θέλουν να κάνουν οι τράπεζες την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους ιδιώτες και τα fund να αγοράζουν ακίνητα απευθείας από εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες εξετάζουν σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς την αναβάθμιση της πλατφόρμας e-auction, ώστε να παρέχεται δυνατότητα αναζήτησης με βάση την τοποθεσία, τα τετραγωνικά και το είδος του ακινήτου.

Μια άλλη λύση που εξετάζεται είναι να «στηθεί» ένας χωριστός ιστότοπος, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις πληροφορίες που θα κάνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πιο εύχρηστους και θα εκτινάξουν το ενδιαφέρον των αγοραστών. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, η πλατφόρμα θα τροφοδοτείται με πληροφορίες από όλες τις τράπεζες.

Οι τράπεζες επισπεύδουν, οι τράπεζες αγοράζουν

Σημειώνεται ότι στη σημερινή της μορφή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα περιλαμβάνει το όνομα του οφειλέτη, την τιμή εκκίνησης και τον επισπεύδοντα, καθώς και την ημερομηνία του πλειστηριασμού, ενώ παρατίθεται και η κατασχετήρια έκθεση. Το ενδιαφέρον των αγοραστών, όμως, εστιάζεται σε άλλα χαρακτηριστικά όπως η τοποθεσία, το εμβαδόν, η χρήση του ακινήτου κ.α.

Στη διάρκεια των πέντε μηνών διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αναφέρουν πηγές του κλάδου. Συνολικά έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 8.710 ακίνητα αλλά μόνο τα μισά από αυτά «αλλάζουν χέρια». Μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάζονται, το 80-85% καταλήγει στο ενεργητικό των τραπεζών –μια διαδικασία που θεωρείται φυσιολογική μέχρις ότου «στρώσει» η αγορά.

Προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», και να μπουν στην πλατφόρμα και ιδιώτες οι οποίοι θα μπορούν να αναζητήσουν την κατοικία ή την επαγγελματική στέγη που τους ενδιαφέρει, ή ακόμη και κάποιο επιχειρηματικό ακίνητο. Ήδη, όμως, οι τράπεζες διαπιστώνουν ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων και, σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές, ακόμη και άνοδο στις τιμές. «Σιγά σιγά, η προσφορά (τράπεζες) αρχίζει και διαμορφώνει την αγορά, και όχι η ζήτηση (επενδυτές)», αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Σημειώνεται ότι η πώληση ενός ακινήτου σε υψηλότερη τιμή μέσω της πλατφόρμας είναι και προς όφελος του οφειλέτη, καθώς το υπόλοιπο του τιμήματος –μετά την αφαίρεση των οφειλών προς την τράπεζα- καταβάλλεται στον ίδιο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους αγοραστές ώστε να ανεβαίνει το τίμημα της πώλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider