Καραμούζης: Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας

Εμφανώς συγκινημένος ολοκλήρωσε την ομιλία του από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Eurobank ο απερχόμενος πρόεδρός της, Νικόλαος Καραμούζης, εκφράζοντας την ευχή του ο διάδοχός του να είναι Έλληνας.

Με τρεμάμενη φωνή, ο κ. Καραμούζης ευχαρίστησε το προσωπικό και τα στελέχη της τράπεζας, καθώς και τους μετόχους, για τη στήριξη και την άριστη συνεργασία που είχαν στη διάρκεια των 19 χρόνων παρουσίας του στη Eurobank.

«Εκτιμώ ότι διαθέτω ακόμα σημαντικό απόθεμα ενέργειας, δημιουργικότητας, εμπειρίας και επιχειρηματικότητας, που ευελπιστώ να το αξιοποιήσω σε νέες επαγγελματικές προκλήσεις, ίσως και εκτός του τραπεζικού τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την τράπεζα.

«Θα κρατώ βαθιά μέσα μου για πάντα, όλα όσα μου προσφέρατε, σαν ένα σπουδαίο δώρο ζωής, σαν κορυφαία επιβεβαίωση για εμένα της επαγγελματικής μου καταξίωσης. Αποχωρώ από την Τράπεζα με ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα το καθήκον μου, διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου», προσέθεσε.

Αναθεώρηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης, ο κ. Καραμούζης έκανε ειδική αναφορά στο περιοριστικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση, βάσει του νόμου που εφαρμόστηκε το 2015, προειδοποιώντας ότι οδηγεί σε αποκλεισμό έμπειρων, ικανών και αξιόλογων στελεχών από την Ελλάδα και τον διορισμό στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ξένων στελεχών χωρίς εμπειρία στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

«Το πλαίσιο έχει περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντάς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με αποτέλεσμα τα διοικητικά συμβούλια να στελεχώνονται από έμπειρα και καταρτισμένα ξένα στελέχη, αλλά χωρίς γνώση των τοπικών συνθηκών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μονοδιάστατο εύρος προϋπηρεσίας» αφού απαιτείται εμπειρία μόνο σε διοικητικό συμβούλιο πιστωτικού ιδρύματος, και μάλιστα από το εξωτερικό. «Το αποτέλεσμα είναι να αποκλείονται δια νόμου ικανά στελέχη με μεγάλο κύρος και εμπειρία εκτός του τραπεζικού κλάδου, όπως καθηγητές πανεπιστημίων και στελέχη ελεγκτικών εταιρειών κ.α. που δεν έχουν τραπεζική εμπειρία, τόνισε.

«Στο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να συμμετέχει ένα ισορροπημένο μείγμα προσωπικοτήτων, ειδικοτήτων και εμπειριών», είπε ο κ. Καραμούζης, με συμμετοχή και ξένων στελεχών.

«Είναι πρωτοφανής η διακριτική μεταχείριση μη Ελλήνων πολιτών, καθώς αποκλείστηκαν όσοι είχαν οποιαδήποτε σχέση με το εγχώριο σύστημα», υπογράμμισε για να συνεχίσει: «Ελπίζω η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το ΤΧΣ να εξετάσει με ευρύ πνεύμα την αναθεώρηση του νόμο στα συγκεκριμένα θέματα και εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών (ΕΒΑ) και τις προδιαγραφές του SSM στο fit and proper, ώστε να ισχύουν εδώ όσα ισχύουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις τράπεζες

H επιτυχής αντιμετώπισή τους, προϋποθέτει το ριζικό και συνολικό μετασχηματισμό των σχέσεων με την πελατεία και του τρόπου εξυπηρέτησής της, των τραπεζικών εργασιών και των λειτουργικών τραπεζικών προτύπων, καθώς και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισής τους, σημαντικές επενδύσεις, μετακίνηση πόρων και επανιεράρχηση προτεραιοτήτων και στόχων, ως συστατικά στοιχεία ανταγωνιστικής επιβίωσης των τραπεζών μεσοπρόθεσμα, σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγάλα ζητήματα που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες είναι:

  • το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs),
  • το υψηλό κόστος λειτουργίας,
  • η συμπίεση των μεικτών εσόδων,
  • η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA,
  • ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικούς φορείς και τις αγορές,
  • το νέο απαιτητικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο,
  • οι καταιγιστικές επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ιδιαίτερα οι νέες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, της αυτοματοποίησης, της κεντροποίησης και της ρομποτικής στις τραπεζικές εργασίες, την εξυπηρέτηση της πελατείας και τις λειτουργίες,
  • η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, και
  • ο σταδιακός μηδενισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, με βάση το σχεδιασμό του ΤΧΣ και σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Επίσης, ο κ. Καραμούζης διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένος τραπεζικός οργανισμός:

  • με τους πελάτες δυσαρεστημένους,
  • το προσωπικό απογοητευμένο και παθητικό,
  • την ηγεσία χωρίς όραμα και στρατηγική,
  • με την κοινωνία απέναντι, καχύποπτη για τις προθέσεις μας.
  • Δεν νοείται επιτυχής τραπεζικός οργανισμός σήμερα, χωρίς σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση ευθύνης και διαφάνειας και χωρίς αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider