Στέρεψε το χρήμα από το «στρώμα»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέρεψε το χρήμα από το «στρώμα»

Στο τραπεζικό σύστημα έχει επιστρέψει σχεδόν όλο το χρήμα που «κρύφτηκε» στο στρώμα τα πρώτα έτη της κρίσης και πριν την επιβολή των capital controls πριν από τρία χρόνια.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το χρήμα σε κυκλοφορία κυμαίνεται ιστορικά στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ. Με την κορύφωση της κρίσης, η ποσότητα του χρήματος που βρισκόταν εκτός του τραπεζικού συστήματος εκτινάχθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να βρίσκονται… κάτω από τα στρώματα των ελληνικών νοικοκυριών.

Τα 15 δισ. ευρώ περίπου που «επέστρεψαν» δεν σημαίνει ότι έγιναν καταθέσεις, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών χρησιμοποιήθηκε για πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο (φόροι, εισφορές κτλ) ή άλλα χρέη (π.χ. κόκκινα δάνεια).

Σήμερα, το χρήμα σε κυκλοφιρία υπολογίζεται στα 32 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για να εισρεύσει «φρέσκο» χρήμα στα ταμεία των τραπεζών έχουν περιοριστεί από τα 2 δισ. έως 8 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις εκτιμήσεις. Έτσι εξηγείται η μικρή κινητικότητα του «φρέσκου» χρήματος, παρά την εξαίρεσή του από τα capital controls τον Ιούλιο του 2016.

Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες τραπεζικές πηγές στο insider.gr, η επιστροφή των χρημάτων από το στρώμα «δεν είναι αρκετή» και προέρχεται κυρίως από το Δημόσιο. Για τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ περίπου τον Μάιο, επίπεδα όχι ιδιαίτερα αυξημένα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται δε ότι το οκτάμηνο Νοέμβριος 2014 – Ιούνιος 2015, η φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες ανήλθε στα πρωτοφανή επίπεδα των 45 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος εκ των οποίων κατευθύνθηκε στο εξωτερικό. Σήμερα, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 128 δισ. ευρώ, από 122 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 όπου επιβλήθηκαν τα capital controls.

Τα χρήματα αυτά δύσκολα θα επιστρέψουν στη χώρα και σίγουρα όχι όσο ισχύουν τα capital controls, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider