Άρση των capital controls το 2019 «βλέπουν» οι τραπεζίτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άρση των capital controls το 2019 «βλέπουν» οι τραπεζίτες

Παρελθόν θα αποτελούν σε έναν χρόνο από σήμερα τα capital controls, αναφέρουν στο insider.gr ανώτατες τραπεζικές πηγές.

Παρότι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί απαισιόδοξες εκτιμήσεις, για διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών για άλλα 2-3 χρόνια, η εμπιστοσύνη φαίνεται πως επιστρέφει στις ελληνικές τράπεζες καθώς η οικονομία βγαίνει από τις συμπληγάδες των μνημονίων.

Σημειώνεται ότι στις 28 Ιουνίου, τρία χρόνια από σήμερα, ανακοινώθηκε η επιβολή των capital controls με όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ ανά ημέρα, το οποίο σταδιακά «χαλάρωσε» για να φτάσουμε σήμερα στις 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Τελευταιο «εμπόδιο» η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκεί που η χαλάρωση των περιορισμών «δεν έχει προχωρήσει αρκετά», είναι η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Στην τελευταία ανακοίνωση τον Μάιο, αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου από 2.000 ευρώ σε 4.000 ευρώ μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο, με ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ο τρίτος πυλώνας (μεταφορές προς το εξωτερικό) είναι αυτός που θα «χαλαρώσει» τελευταίος, επιβεβαιώνει ο κ. Μητράκος.

Ως προς τους άλλους δύο πυλώνες, η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τρία τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική και ουσιαστικά «δεν υφίστανται περιορισμοί», τονίζει ο κ. Μητράκος. Ο 1ος πυλώνας περιλαμβάνει διάφορους περιορισμούς όπως το άνοιγμα λογαριασμών και ο 2ος πυλώνας αφορά στο όριο των αναλήψεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανότατα η επόμενη χαλάρωση να προβλέπει και άρση των περιορισμών στις αναλήψεις, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες για την οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και η εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται. Αυτό θα συμβεί σε «πολύ εύλογο χρονικό διάστημα», εκτιμά ο κ. Μητράκος. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η ισχύς των κεφαλαιακών ελέγχων λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις ξένες επενδύσεις, ενώ αποτελεί και εμπόδιο για την ουσιαστική αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider