SSM σε τράπεζες: Κόψτε 60 δισ. κόκκινα δάνεια έως το 2021

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SSM σε τράπεζες: Κόψτε 60 δισ. κόκκινα δάνεια έως το 2021

Με ρυθμό 44% ζητά ο SSM να μειώσουν οι ελληνικές τράπεζες τα κόκκινα δάνεια τη διετία 2020-2021, έναντι 32% το διάστημα 2018-2019, βάζοντας το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου που απέχει παρασάγγας από τα επίπεδα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ βάζει τον πήχη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 20% για το τέλος του 2021, από 35% που είναι ο στόχος για το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε ότι τα επίπεδα των χορηγήσεων μένουν σταθερά τη διετία έως το 2021, οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα NPEs κατά 31,3 δισ. ευρώ έως το 2019 και κατά 28 δισ. ευρώ έως το 2021, συνολικά κατά 60 δισ. ευρώ την τετραετία.

Μπορεί ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ να θέτει υψηλά τον στόχο έως το 2021, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται δραστική αναθεώρηση των υφιστάμενων στόχων έως το 2019, επιβεβαιώνουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποβάλλουν στον SSΜ τους αναθεωρημένους στόχους τους για το επόμενο διάστημα, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αυξημένοι κατά 10-15%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές του κλάδου επισημαίνουν ότι οι στόχοι για τις τράπεζες είναι ήδη εξαιρετικά φιλόδοξοι, όπως φαίνεται και στα στοιχεία του α’ τριμήνου, με τη μείωση των επισφαλειών να επιβραδύνεται στις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 1,4 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν η μείωση το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

«Αγκάθι» εξακολουθούν να αποτελούν τα κόκκινα -κοινοπρακτικά- επιχειρηματικά δάνεια, καθώς οι εμπλεκόμενες τράπεζες φαίνεται να μην συμφωνούν στις δραστικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν (διαγραφές οφειλών κ.α.) ούτως ώστε να εξυγιανθούν οι εν λόγω όμιλοι και να μεταβιβαστούν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, βιώσιμες.

Στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων πέφτει το βάρος του σχεδιασμού

Οι πωλήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων είναι το «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων, αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βλέπουν με πολύ καλό «μάτι» το ενδιαφέρον που δείχνουν τα ξένα funds για τα NPEs που πακετάρουν οι τράπεζες, όπως απέδειξε το πρόσφατο –επιτυχημένο- παράδειγμα του ενυπόθηκου χαρτοφυλακίου Amoeba που πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ξένα funds ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, παραπέμποντας στα πετυχημένα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει τράπεζες και SSM, ο πήχης για τις πωλήσεις κόκκκινων χαρτοφυλακίων έως το 2019 τίθεται στα 11,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν επιχειρηματικά δάνεια, τα 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider