Κόντρες κορυφής στην Εθνική ενόψει διαδοχής

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρες κορυφής στην Εθνική ενόψει διαδοχής

Οι παρασκηνιακές διεργασίες για την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν αναπτυχθεί δύο βασικά «στρατόπεδα» με διαφορετικές φιλοσοφίες και επιδιώξεις.

Από την μια πλευρά βρίσκεται η «ομάδα του προέδρου», του Κυπρίου Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος έχει δείξει πως θέλει να έχει λόγο στην ανάδειξη του νέου CEO της τράπεζας. Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονται μέτοχοι και στελέχη της Εθνικής που θεωρούν πως η τράπεζα χρειάζεται έναν διευθύνοντα σύμβουλο με αναγνωρισμένα προσόντα ικανό να φέρει πελάτες και να την οδηγήσει στη μεταμνημονιακή εποχή.

Και τα δύο στρατόπεδα εμφανίζονται να επιθυμούν την καλύτερη δυνατή εταιρική διακυβέρνηση για την Εθνική Τράπεζα και τη διασφάλιση των βέλτιστων αποφάσεων για το ίδρυμα.

Βασικό λόγο στις αποφάσεις σε αυτή τη φάση έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής.

Το ΤΧΣ εκπροσωπείται στο ΔΣ της τράπεζας μέσω του Χριστόφορου Κουφαλιά. Ωστόσο, αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου που απαρτίζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Martin Czurda, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Eric Tourret και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ηλία Ξηρουχάκη. Από τους τρεις, πιο ενεργός έως σήμερα στις αποφάσεις για την Εθνική είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Eric Tourret.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει με το συμπληρωματικό Μνημόνιο δέσμευση ώστε να μην εμπλέκεται στα διοικητικά του ΤΧΣ. Έτσι, οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση της Εθνικής -και με τα πρόσωπα που θα προκριθούν για να καταλάβουν τις σχετικές θέσεις – θα ληφθούν από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ και βεβαίως από την Επιτροπή Επιλογής (Corporate Governance & Nominations Committee -CGNC) της ίδιας της Εθνικής, που θα συνεδριάσει για το σκοπό αυτό στο τέλος του μήνα.

Στην Επιτροπή Επιλογής προεδρεύει η Marianne Οkland, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Εθνικής που φέρεται να εμφορείται από τις ίδιες πεποιθήσεις με τον πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη. Στην ίδια επιτροπή μετέχουν και οι Claude Piret, Χάρης Μάκκας και Χριστόφορος Κουφαλιάς.

Κανονικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος για τις 30 Ιουνίου 2018. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σε εκκρεμότητα το ζήτημα της τοποθέτησης νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και η εκκρεμότητα με την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Κώστας Μιχαηλίδης και Marianne Οkland υποστηρίζουν την επιλογή του Παύλου Μυλωνά στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής, ωστόσο το θέμα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει από το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΤΧΣ βρίσκεται υπό πίεση για τα πρόσωπα που πρέπει να εγκρίνει. Αυτό για δύο λόγους. Η Εθνική είναι σήμερα η τράπεζα με τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίων, αλλά και τα μικρότερα έσοδα από τόκους μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Αυτό δείχνει πως χρειάζεται ένα δυναμικό management και μια συνταγή διαφορετική από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) του ΤΧΣ έχοντας εξετάσει το ζήτημα της αποτυχημένης πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin – Calamos, έχει αναγνωρίσει ευθύνες στο ΤΧΣ και στην Εθνική Τράπεζα, οι οποίες αφορούν και μέλη της τρέχουσας Διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος. Ειδικά για το ζήτημα της μη λήψης εγγυητικής επιστολής από την Exin – Calamos είναι ένα θέμα που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και έχει ζητηθεί να προσμετρηθεί όταν γίνει η τακτική αξιολόγηση των μελών του ΔΣ της Εθνικής. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ασκηθεί πιέσεις να «πέσουν κεφάλια» υπευθύνων, προκειμένου να δωθεί ένα ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός τράπεζας.

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη θέλει η Εθνική Τράπεζα να διασφαλιστεί πλήρως σε επίπεδο ηγεσίας. Στη βάση αυτή στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούν πως ο απερχόμενος πρόεδρος της Eurobank και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης θα ήταν ιδανικός για να αναλάβει τη θέση του CEO της Εθνικής. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το όνομα του κ. Καραμούζη ακούγεται σε κάθε σενάριο διαδοχής μεγάλης τράπεζας. Όμως η πρόσφατη επιστολή παραίτησης, στην οποία αναφέρει ότι θα μείνει στη θέση του μέχρι τον Μάρτιο του 2019 έχει δώσει νέα τροφή στα σχετικά σενάρια.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το εάν ο κ. Καραμούζης έχει βολιδοσκοπηθεί σχετικώς, ωστόσο είναι ένα πρόσωπο που έχει τα εχέγγυα καταλληλότητας (fit and proper) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και είναι αναμφίβολα εξαιρετικά έμπειρος.

Σε κάθε περίπτωση το ΤΧΣ είναι ήδη ενήμερο πως εάν οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική καταστούν υπόθεση εσωτερικών διεργασιών, αργά η γρήγορα θα εγερθούν ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση της τράπεζας και αυτό είναι κάτι που περιπλέκει τις αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider