Χάνει έδαφος το σενάριο της ελληνικής bad bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάνει έδαφος το σενάριο της ελληνικής bad bank

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύστασης μιας ελληνικής «κακής τράπεζας» (bad bank), η οποία θα μπορούσε να δώσει μια δραστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που «πνίγει» τις συστημικές τράπεζες και στερεί ρευστότητα από την οικονομία.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr ευρωπαϊκές πηγές, «αυτό το εγχείρημα χρειάζεται χρήματα και χρήματα δεν υπάρχουν». Σε αντίθεση, πάντως, με τα σενάρια των προηγούμενων μηνών, τα οποία ήθελαν τη σύσταση ελληνικής bad bank με κεφάλαια του ESM, από έγκυρες πληροφορίες προκύπτει ότι τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες».

Καθώς οδεύουμε προς τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, και ενόψει του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη, έχει «φουντώσει» η συζήτηση σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθούν τα 25-27 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα. Η αξιοποίηση μέρους αυτών για την εξυγίανση των τραπεζών, πάντως, δεν εξετάζεται, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία.

Σενάρια συγχώνευσης των τραπεζών

Όπως αναφέρουν στο insider.gr υψηλόβαθμες πηγές του τραπεζικού κλάδου, ο SSM δεν είναι αρνητικός –τουλάχιστον όχι όσο ήταν πριν από τρία χρόνια. «Το 2015, δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για ελληνική bad bank», εξηγούν.

Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν βρίσκεται σήμερα πάνω στο τραπέζι, καθώς η μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) σε μία bad bank, θα μείωνε το ενεργητικό των τραπεζών στο μισό, αναζωπυρώνοντας έτσι τη συζήτηση περί συγχώνευσης των τραπεζών.

Με βάση τα στοιχεία Μαρτίου 2018, τα NPEs ανέρχονται στο 48% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών, ενώ στο τέλος του 2019, ο στόχος είναι να μειωθούν στο 35%. Το ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σήμερα ισούται με 242,3 δισ. ευρώ, από 437,8 δισ. ευρώ όπου είχε ανέλθει τα έτη 2007-2008.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θεωρεί ότι ήδη ο ελληνικός κλάδος πολύ ψηλό βαθμό συγκέντρωσης, γεγονός που υπονομεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider