Μυλωνάς: Η σταθεροποίηση των ακινήτων «κλειδί» για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Η σταθεροποίηση των ακινήτων «κλειδί» για τις τράπεζες

Η σταθεροποίηση στις τιμές των ακινήτων είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες, μετά τη βίαιη πτώση που κατέγραψαν στη διάρκεια της κρίσης, υπογράμμισε ο εκτελών χρέη CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι την Πέμπτη, ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι η σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ακινήτων είναι κομβικής σημασίας για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί τα ακίνητα αποτελούν τη βασική μορφή μορφής εμπράγματης εξασφάλισης στην Ελλάδα και, εφόσον οι τιμές τους σταθεροποιηθούν, θα αποτελέσουν παράγοντα επιτάχυνσης της πιστωτικής επέκτασης.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε, μάλιστα, ότι ήδη παρατηρείται μονοψήφια αύξηση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ τα αστικά ακίνητα φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη μακρά περίοδο διόρθωσης των τιμών τους, η οποία άγγιξε το -42% στη διάρκεια της κρίσης. Οι δύο αυτές εξελίξεις βελτιώνουν τους ισολογισμούς τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Δεύτερον, η σταθεροποίηση των τιμών στο real estate θα συμβάλλει στη μείωση της βεβαιότητας για την αξία των εξασφαλίσεων (collaterals), το οποίο διευκολύνει σημαντικά τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς και τους διακανονισμούς. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ταχύτερη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ειδικά στη «μάχη» για μείωση των NPEs, σημαντική βοήθεια για τις τράπεζες θα προσφέρει η ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων ώστε να ενισχυθεί το στοιχείο της «τιμωρίας» για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις.

Για την ενίσχυση του σκέλους των ρυθμίσεων, οι τράπεζες προσφέρουν «γενναία» προϊόντα στους οφειλέτες που θέλουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους, αλλά η οικονομική τους δυνατότητα δεν τους το επιτρέπει πλέον.

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε, επίσης, ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία χωρίς την ύπαρξη πιστωτικής επέκτασης. Με άλλα λόγια, είναι απίθανο να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστοδοτική δραστηριότητα».

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2018 και μετά, η πιστωτική επέκταση πιθανότατα να επιταχυνθεί λόγω:

  • της αναμενόμενης επιστροφής του διαθέσιμου εισοδήματος σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2018 (+1%) έναντι -1% το 2017.
  • της περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων σε πάγια, καθώς οι επιχειρηματίες ανακτούν την εμπιστοσύνη τους
  • τη σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider