«Τρέχει» την πώληση της Banca Romaneasca η Εθνική Τράπεζα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρέχει» την πώληση της Banca Romaneasca η Εθνική Τράπεζα

Επισπεύδει την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία η Εθνική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις βασικές της εκκρεμότητες, ιδίως μετά το ναυάγιο με την ουγγρική OTP αλλά και με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, υπάρχει ενδιαφέρον από 3-4 επενδυτές για την Banca Romaneasca και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν αγοραστής θα είναι τράπεζα ή σε κάποιο από τα ενδιαφερόμενα funds.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στους υποψήφιους αγοραστές δεν περιλαμβάνεται η Banca Transilvania, η οποία αγόρασε τον Απρίλιο τη θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία, Bancpost.

Η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Παύλο Μυλωνά, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου μετά την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, φαίνεται πως θέλει να κλείσει τα «μελανά» κεφάλαια του σχεδίου εξυγίανσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί έναντι της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) να ολοκληρώσει την αποεπένδυση σε Ρουμανία και Εθνική Ασφαλιστική έως το τέλος του έτους . Η αιφνίδια ακύρωση της πώλησης στην OTP, μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, χρεώθηκε ως προσωπική αποτυχία στον πρώην CEO, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, και εν μέει ευθύνεται, κατά πολλούς, για την αποχώρησή του από την τράπεζα.

Έγκυρες πηγές του τραπεζικού κλάδου, πάντως, επισημαίνουν ότι είναι γνωστό πως η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας «είναι πολύ αυστηρή» και πάντα αποτελεί αστάθμητο παράγοντα η έγκριση μιας συμφωνίας στον τραπεζικό κλάδο. Ειδικά για την OTC, ήταν μεγάλο το ρίσκο της ΕΤΕ να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, γνωρίζοντας τον αρνητισμό των εποπτικών αρχών απέναντι στους Ούγγρους.

Δεδομένου, λοιπόν, o κ. Μυλωνάς ενδιαφέρεται να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, είναι λογικό ότι σπεύδει να κλείσει τις εκκρεμότητες με τον ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε να έχει να παρουσιάσει καρπούς –ιδανικά στη Γενική Συνέλευση στα τέλη Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αναμένεται η πώληση της Banca Romaneasca να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider