Τράπεζες: Από την άνθηση στην επιβίωση σε 90 χρόνια ιστορίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Από την άνθηση στην επιβίωση σε 90 χρόνια ιστορίας

Σε κλίμα νοσταλγίας και συγκίνησης παρατέθηκε την Τρίτη το επετειακό δείπνο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων λειτουργίας της, τα οποία συμπυκνώνουν όλη σχεδόν την ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης «ξενάγησε» τους παρευρισκομένους στις τελευταίες δεκαετίες, από τη σταδιακή εδραίωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, τα χρυσά χρόνια της επέκτασης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έως τη σφοδρή κρίση των τελευταίων 10 χρόνων που οδήγησαν στη συρρίκνωση του κλάδου και τη μάχη για την επιβίωση.

Ο κ. Καραμούζης έκανε λόγο για «πρωτοφανή συρρίκνωση» του κλάδου την τελευταία 20ετία και θύμισε στο παρευρισκόμενο κοινό ότι στο διάστημα αυτό ο αριθμός των τραπεζών που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα έφτασε τις 35, για να μειωθεί σήμερα στις εννέα, εκ των οποίων οι τέσσερις συστημικές.

Στην ομιλία του με την αφορμή της βράβευσης του επίτιμου προέδρου Alpha Bank, Γιάννη Κωστόπουλο, για την προσφορά του στην πρόοδο και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Ματζούνης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην ιστορία της πρώτης αμιγώς ιδιωτικής τράπεζας και την άνθησή της στα χέρια του ναυπηγού Γιάννη Κωστόπουλου.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, με τον δεύτερο να διαμηνύει στις τράπεζες την ανάγκη να αποκαταστήσουν την παραγωγική τους σχέση με την οικονομία και την κοινωνία.

«Η κοινωνία αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τον εναγκαλισμό κατά το παρελθόν, του κομματικού συστήματος με μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματικά συμφέροντα και τραπεζικά ιδρύματα, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσημος κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξήρε τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας, «η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το επόμενο success story του ESM». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε, πάντως, ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές διακυβεύεται «από παράγοντες που δεν έγκεινται στον έλεγχο της χώρας», αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση στην Ιταλία και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η συνεπής συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία, αλλά ίσως να αποδεχθεί ότι δεν είναι αρκετή, υπογράμμισε, προκαλώντας ευρύτερο προβληματισμό στο κοινό.

Το παρών έδωσαν, επίσης, στην επετειακή εκδήλωση αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας κ. Βιμ Μιτζ, πρέσβεις, οι υποδιοικητές και τα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι Διοικήσεις και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δραστηριοποιούμενων στην Ελλάδα τραπεζών, οι Πρόεδροι του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας και οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς της ΕΕΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider