«Δεν υπάρχουν πλέον σκελετοί στις τραπεζικές διοικήσεις»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δεν υπάρχουν πλέον σκελετοί στις τραπεζικές διοικήσεις»

«Μπορώ να σας πω με τα χέρια στο Σταυρό ότι δεν υπάρχουν πλέον σκελετοί που να σχετίζονται με το management των ελληνικών τραπεζών».

Αυτό δήλωσε ανώτατη τραπεζική πηγή μιλώντας σήμερα σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα παραδεχόμενος πως έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν στον τομέα αυτό που όμως έχουν αντιμετωπιστεί.

Η αναφορά αυτή έγινε όταν ο ανώτατος τραπεζίτης κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες του Ευρωσυστήματος σύμφωνα με τις οποίες στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) βρίσκονται πανευρωπαϊκά 3.000 τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων τραπεζιτών, καθώς αξιολογείται η καταλληλότητα τους (fit and proper) βάσει των κριτηρίων που θέτει η Οδηγία 2013/36/ΕΕ γνωστή ως και CRD IV.

Στη βάση της αξιολόγησης αυτής η καταλληλότητα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών προσεγγίζεται με βάση πέντε κριτήρια: την εμπειρία, τη φήμη, τις συγκρούσεις συμφερόντων και την ανεξαρτησία βούλησης, τη διάθεση επαρκούς χρόνου και την καταλληλότητα σε συλλογικό επίπεδο.

Η αρμοδιότητα αξιολόγησης ανήκει αποκλειστικά στον SSM και όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο SSM είναι ο πλέον αρμόδιος για να αποφασίζει, λαμβάνει υπόψη το εθνικό δίκαιο, αλλά δίνει τη δική του ερμηνεία και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση καταλληλότητας που διενεργεί ο SSM στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η ανώτατη τραπεζική πηγή είπε πως «η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει κάποια επιρροή σε αυτή τη διαδικασία».

Να σημειωθεί πως ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ έχει ταχθεί υπέρ των τακτικών αλλαγών προσώπων στο ανώτατο μάνατζμεντ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider