Στο σφυρί βγαίνουν τα «αμαρτωλά» ακίνητα της μονής Εμμαούς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο σφυρί βγαίνουν τα «αμαρτωλά» ακίνητα της μονής Εμμαούς

Δύο ακίνητα πολλών εκατομμυρίων τα οποία ανήκουν στο περιβόητο γυναικείο μοναστήρι «Εμμαούς» στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν σε πλειστηριασμό την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαΐου.

Τα δύο ακίνητα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και στεγάζουν τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού στο Πεδίον του Άρεως, καθώς και την Πρεσβεία της Αυστραλίας στους Αμπελόκηπους.

Οι πλειστηριασμοί είναι το τελευταίο επεισόδιο του πολύκροτου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται το ησυχαστήριο «Αναστάσεως του Κυρίου – Εμμαούς» με λήψη εικονικών τραπεζικών δανείων, αγοραπωλησίες ακινήτων και... σύσταση off-shore στη Λιβερία.

Για την απάτη ύψους 28 εκατ. ευρώ, η οποία αποκαλύφθηκε το 2012, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 23 άτομα, εκ των οποίων και τρεις μοναχοί. Οι εμπλεκόμενες τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν ζημιωθεί κατά 11 εκατ. ευρώ από το κύκλωμα που χρησιμοποιούσε τη Μονή ως βιτρίνα για να πραγματοποιεί εικονικές συναλλαγές.

Ποια ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί

Το πρώτο ακίνητο είναι ένα πολυώροφο κτήριο με γραφεία, καταστήματα και κατοικίες σην οδό Μετσόβου 4 στο Πεδίον του Άρεως, όπου στεγάζεται σήμερα η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού Αθήνας. Το κτήριο περιλαμβάνει τέσσερις ορόφους, δύο υπόγεια και ένα δώμα, καθώς και 16 θέσεις στάθμευσης. Η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 2.303.000 ευρώ.

Το δεύτερο ακίνητο, συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Θεοφάνους 4 στους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για τον έκτο όροφο κτηρίου που κατασκευαστεί από τον Μπάμπη Βωβό και μισθώνεται από την Πρεσβεία της Αυστραλίας. Η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είναι τα 1.800.000 ενώ στο ίδιο ακίνητο βγαίνουν σε πλειστηριασμό και 18 θέσεις στάθμευσης με τιμή εκκίνησης τα 14.000 ευρώ έκαστη.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει και ένα μικρότερο ακίνητο της Μονής στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας, έναντι 18.400 ευρώ. Τους πλειστηριασμούς επισπεύδει η Τράπεζα Πειραιώς για οφειλές 500.000 ευρώ προς την πρώην Marfin Bank.

Το οικονομικό σκάνδαλο με τις «ιερές μπίζνες»

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τις αρχές το 2008 και το σκάνδαλο έγινε γνωστό το 2012. Σε δίκη έχουν παραπεμφθεί, εκτός από δύο μοναχούς και μία μοναχή, μία εργολάβος, ένας πολιτικός μηχανικός κι ένας δικηγόρος οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη ύψους 28 εκατ. ευρώ εις βάρος του μοναστηριού.

Η εισαγγελική πρόταση που υποβλήθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο προβλέπει ευθύνες πιστών και φίλων του μοναστηριού οι οποίοι φέρεται ότι συνήψαν δάνεια άνω των 11 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της «Εμμαούς». Στη δικογραφία, μάλιστα, αναφέρεται ότι το κύκλωμα των κατηγορουμένων λάμβανε τα δάνεια από την τράπεζα προσκομίζοντας εκθέσεις από τον εκτιμητή της τράπεζας σε αξία πολλαπλάσια της πραγματικής.

Μερίδα δανειοληπτών δήλωσαν παραπλανημένοι, αφού όπως υποστήριξαν στην ανάκριση, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά το μοναστήρι για την ανέγερση ιδρύματος απόρων, λαμβάνοντας από τους υπευθύνους του τη διαβεβαίωση ότι εκείνοι θα αναλάμβαναν την αποπληρωμή των δόσεων - κάτι που φυσικά ουδέποτε έγινε. Αντιθέτως, όπως προέκυψε, μέρος των χορηγούμενων δανείων περιήλθε στην περιουσία των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider