Νέα «κόκκινα πακέτα» ετοιμάζεται να πουλήσει η Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «κόκκινα πακέτα» ετοιμάζεται να πουλήσει η Eurobank

Δύο νέα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων δρομολογεί η Eurobank για το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Για το 2018, η τράπεζα ετοιμάζει προς πώληση ένα «κόκκινο» πακέτο ύψους 1-1,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις.

Πρόκειται για τη συνέχεια της πρώτης πώλησης που έκανε η τράπεζα στο fund Intrum τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία αφορούσε χαρτοφυλάκιο επίσης καταναλωτικών δανείων και καρτών χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Για τις απαιτήσεις αυτές, η Eurobank έλαβε αντίτιμο 3% επί του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.

Για το νέο πακέτο, το οποίο προγραμματίζεται να πωληθεί μετά το καλοκαίρι, η τράπεζα προσβλέπει σε καλύτερη τιμή, καθώς περιλαμβάνει πιο «φρέσκα» δάνεια που έχουν εκταμιευτεί τα τελευταία 7 χρόνια.

Για το 2019, η Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη πώληση ενυπόθηκων δανείων και, συγκεκριμένα, μικρών επιχειρηματικών δανείων. Σε αυτό το πακέτο είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και καταναλωτικά με εξασφαλίσεις, τα λεγόμενα «home equity loans».

Όσον αφορά στην πώληση στεγαστικών δανείων, πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι μάλλον αυτό θα αργήσει, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό επίτευξης του στόχου μείωσης των NPEs που ανέρχεται σε 14 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Τιτλοποιήσεις δανείων

Την τιτλοποίηση ενήμερων δανείων εξετάζει η Eurobank, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, προκειμένου να περιορίσει τον ακριβό δανεισμό του ELA. Σύμφωνα με τα ετήσια μεγέθη που ανακοίνωσε η τράπεζα τον Μάρτιο, ο δανεισμό της από το Ευρωσύστημα διαμορφωνόταν στα 5,3 δισ. ευρώ και ακολουθεί πτωτική πορεία.

Το ύψος του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ανέρχεται συνολικά στα 12.2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Μαΐου, εξαιρουμένης της Εθνικής Τράπεζας που έχει μηδενίσει την εξάρτησή της. Σημειώνεται ότι, δεδομένου ότι τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν είναι ενήμερα, από τις εν λόγω τιτλοποιήσεις θα προκύψουν τίτλοι που θα είναι επιλέξιμοι ως εξασφάλιση για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider