Τους τραπεζίτες συναντά σήμερα η Ντανιέλ Νουί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τους τραπεζίτες συναντά σήμερα η Ντανιέλ Νουί

Συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα έχει αυτή την ώρα η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.


Το μεσημέρι της Δευτέρας, η κ. Νουί θα συναντήσει τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα παρατεθεί γεύμα εργασίας. Στο γεύμα θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μιχελής.

Η κ. Νουί έρχεται στην Αθήνα μία εβδομάδα περίπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία επικύρωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι «τα τεστ δεν τελείωσαν εδώ για τις ελληνικές τράπεζες», καθώς η εποπτεία από τον SSM είναι μια διαρκής διαδικασία που ενσωματώνει τα νεώτερα δεδομένα –ιδίως από το πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, ο επόπτης διενεργεί επιτόπιους ελέγχους σε καθεμία από τις συστημικές τράπεζες, κατά το δοκούν, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο τα προγράμματα εξυγίανσης βρίσκονται «σε τροχιά».

Στο «πιάτο» τα κόκκινα δάνεια

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Νουί θα ζητήσει αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη λάβει οι τράπεζες για συρρίκνωση των NPEs κατά 14 δισ. ευρώ το 2018, από 10 δισ. ευρώ το περυσινό έτος.

Η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου προϋποθέτει διατήρηση των σημερινών ρυθμών ρευστοποίησης ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παροχή γενναίων κινήτρων στους οφειλέτες για «πρασίνισμα» των δανείων και, φυσικά, πώληση των κόκκινων δανείων σε fund.

Ήδη στο τελευταίο αυτό σκέλος, και οι τέσσερις τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους «πακετάροντας» απαιτήσεις από καταναλωτικά και κάρτες, αλλά και ενυπόθηκων επιχειρηματικών δανείων με έμφαση στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη ζήτηση εκ μέρους ξένων επενδυτών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να πέσει, επίσης, η παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας στις 4 Μαΐου, καθώς είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εν μέσω υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και της απαιτητικής «μάχης» που δίνει η τράπεζα με τους στόχους των NPEs.

«Θετικά διακείμενη» η ΕΚΤ σε μια προληπτική γραμμή στήριξης

Με θετικό τρόπο βλέπει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη λήψη μιας προληπτικής γραμμής, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος επισημαίνει τέσσερα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια.

Ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση εναπόκειται πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι η γραμμή θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, θα περιόριζε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επίσπευδε την άρση των capital controls και θα άνοιγε τον δρόμο για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider