Τράπεζα Πειραιώς: Πού θα δώσει 3 δισ. σε δάνεια το 2018

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Πού θα δώσει 3 δισ. σε δάνεια το 2018

Νέα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ θα χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς το 2018, αυξάνοντας ελαφρώς τον όγκο των χορηγήσεων σε σύγκριση με το 2017, όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου την Πέμπτη.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης ξένων αναλυτών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας επανέλαβε τη δέσμευσή της για αύξηση των ετήσιων χορηγήσεων από 2,7 δισ. ευρώ το 2017 σε 3 δισ. φέτος.

Όσον αφορά στην κατανομή των νέων δανείων, το 1 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ σε μεγάλες εταιρείες και τα 500 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά με τη μορφή κυρίως καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

Φιλόδοξα σχέδια για «συμμάζεμα» του κόστους

Υψηλά έχει βάλει τον πήχη για τις εξοικονομήσεις κόστους η Τράπεζα Πειραιώς υπό τον Χρήστο Μεγάλου, αφού για την τριετία 2018-2020 σκοπεύει να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 200 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί ενέργειες οι οποίες αναμένεται να μειώσουν τον «λογαριασμό» κατά 80 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο με τη συμμετοχή 1200 εργαζομένων. Όπως διευκρινίστηκε, οι 550 υπάλληλοι έχουν ήδη αποχωρήσει από την τράπεζα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να το πράξουν τους επόμενους μήνες.

Η τράπεζα προσδοκά επαναλαμβανόμενη μείωση εξόδων κατά 45 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, η οποία θα ξεκινήσει να αποτυπώνεται στα αποτελέσματά της τα επόμενα τρίμηνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε έκτακτο κόστος 132 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 6 εκατ. ευρώ κόστος επιβάρυναν τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού που αποχώρησε το 1ου τρίμηνο 2018.

Τέλος, τα καταστήματα της τράπεζας έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία τρίμηνα, υποχωρώντας στα 597 στις 31 Μαρτίου και στα 588 σήμερα.

Μείωση της εξάρτησης από τον ELA

Στο 1 δισ. ευρώ έχει περιορίσει την εξάρτησή της από τον «ακριβό» δανεισμό του Ευρωσυστήματος η Τράπεζα Πειραιώς, με τη διοίκηση να δεσμεύεται ότι θα μηδενίσει την εξάρτησή της εντός του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider