Χωρίς πρόσθετα κεφάλαια περνούν τα stress tests Εθνική και Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς πρόσθετα κεφάλαια περνούν τα stress tests Εθνική και Eurobank

Χωρίς ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων «περνούν» τα stress tests η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι δύο συστημικές τράπεζες πήραν «πράσινο φως» στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με την επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, στη Φρανκφούρτη, καθώς περνούν το δυσμενές σενάριο χωρίς να χρειάζεται να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, θετικά θα είναι τα νέα και για τις υπόλοιπες δύο τράπεζες, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες έχουν σήμερα, Πέμπτη, ραντεβού με τον SSM.

Παρότι η φετινή δοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες δεν αποτελεί εξέταση επιτυχίας/αποτυχίας, έντονη αβεβαιότητα σκίαζε τον τραπεζικό κλάδο τους δύο προηγούμενους μήνες -από τις 21 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε επισήμως η διαδικασία των stress tests.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όμως, διαλύεται το πέπλο αβεβαιότητας πάνω από τις τράπεζες, γεγονός που αποτυπώνεται στην άνοδο πάνω από 5% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η θετική εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διευκολύνει την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου και η «βούλα» της ΕΚΤ αποτελεί σημαντικό διαβατήριο για τη βιώσιμη επιστροφή της χώρας για δανεισμό από τις αγορές.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως από τον SSM στις 4 ή 5 Μαΐου και, έως τότε, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους επί των πορισμάτων, αλλά όχι να διαπραγματευτούν τα αποτελέσματα με τον SSM.

Ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, υπογραμμίζουν ότι τα «δύσκολα» για τις ελληνικές τράπεζες δεν τελειώνουν εδώ, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον δυσβάσταχτο όγκο κόκκινων δανείων που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider