Θετικά σημάδια από τα stress tests για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά σημάδια από τα stress tests για τις τράπεζες

Αισιοδοξία επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους για την έκβαση των stress tests που έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα μέσα Μαΐου, καθώς διαφαίνεται ότι η διαδικασία θα είναι διαχειρίσιμη.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν στο insider.gr ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που περιβάλλονται από έντονη αβεβαιότητα το τελευταίο δίμηνο που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τεστ αντοχής, γεγονός που αποτυπώθηκε με μελανά χρώματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να παραδοθούν στις τραπεζικές διοικήσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στις 18-19 Απριλίου οι τραπεζίτες θα μεταβούν στη Φρανκφούρτη όπου θα συζητήσουν τα στοιχεία που θα προκύψουν με την επικεφαλής της εποπτείας των τραπεζών Ντανιέλ Νουί (SSM).

Κατόπιν, το ζήτημα των τραπεζών θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον όπου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η εν λόγω σύνοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς θα κρίνει την «επόμενη ημέρα» για τη χώρα και συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την πορεία του τραπεζικού κλάδου.

Εφόσον τα stress tests δεν αναδείξουν νέες ανάγκες για κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες, δανειστές και κυβέρνηση θα έχουν περιθώριο να επεξεργαστούν σχέδια για εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών με αυξήσεις κεφαλαίου για δραστική απομείωση των κόκκινων δανείων από το 2019.

Διαφορετικά, εφόσον προκύψουν ανάγκες, θα πρέπει οι τράπεζες να καταρτίσουν σχέδια κεφαλαιακής διαχείρισης (capital plans) με τα οποία θα επιδιώξουν να πείσουν τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ ότι οι ανάγκες είναι διαχειρίσιμες και μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως από την οργανική κερδοφορία, τη μείωση των NPEs, την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων (non-core assets), καθώς και την έκδοση ομολογιακών δανείων.

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι οι τράπεζες φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από τη «φουρτούνα» των τραπεζικών ασκήσεων, διαψεύδοντας δυσοίωνα σενάρια περί ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης εντός του καλοκαιριού για κάλυψη «τρύπας» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το «πράσινο φως» από τον SSM είναι ζωτικής σημασίας και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία αποτελεί και επιδίωξη των Ευρωπαίων εταίρων για ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στα μάτια των αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider