Ξεπέρασαν τους 1.300 οι πλειστηριασμοί τον Μάρτιο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασαν τους 1.300 οι πλειστηριασμοί τον Μάρτιο

«Φωτιά» πήρε η ηλεκτρονική πλατφόρμα τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα ουσιαστικής λειτουργίας της, με τους πλειστηριασμούς που αναρτήθηκαν να ανέρχονται σε 1.305.

Από αυτούς, μόνο το 43% είχε επιτυχή κατάληξη, δηλαδή το ακίνητο κατακυρώθηκε στον αγοραστή. Το 35% κρίθηκαν άγονοι, λόγω απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ το 18% αναβλήθηκαν λόγω ρυθμίσεων του οφειλέτη με την τράπεζα ή –σε σπάνιες περιπτώσεις– ολική αποπληρωμή της οφειλής.

Η κλιμάκωση φαίνεται από το γεγονός ότι συστημική τράπεζα αγόρασε το διάστημα Μάρτιος – Δεκέμβριος 2017 συνολικά 240 ακίνητα, ενώ τον Μάρτιο –μόνο σε έναν μήνα– αγόρασε 200 ακίνητα. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι από τους πλειστηριασμούς που επίσπευσε η ίδια τράπεζα μόνο 8 ακίνητα αγοράστηκαν από τρίτο.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, στις περιπτώσεις που το ακίνητο μεταβιβάστηκε αγοραστής είναι –συνήθως– οι ίδιες οι τράπεζες που το επισπεύδουν. Οι τράπεζες αγοράζουν τα ακίνητα στην τιμή εκκίνησης και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος αγοραστής.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, στόχος των τραπεζών να στηρίξουν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που βρίσκεται σε αρχικό ακόμη στάδιο και, παράλληλα, να διατηρήσουν τις τιμές των ακινήτων σε σταθερά επίπεδα μέχρις ότου «πάρει μπροστά» η αγορά του real estate μετά από εννέα χρόνια κρίσης.

Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» βγαίνουν κυρίως εμπορικά ακίνητα που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια και λιγότερο κατοικίες, οι οποίες μάλιστα είναι υψηλής αξίας (πάνω από 200.000 ευρώ) και σε καμία περίπτωση πρώτες κατοικίες, όπως επιβεβαιώνουν πηγές των τραπεζών.

«Φρένο» λόγω Πάσχα

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί μόνο 41 πλειστηριασμοί, ενώ για την εβδομάδα μετά το Πάσχα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 165 ακίνητα. Την Τετάρτη 18 Απριλίου, όμως, οι «μηχανές» παίρνουν ξανά μπροστά, καθώς έχουν δρομολογηθεί 450 πλειστηριασμοί και 491 συνολικά για την εβδομάδα.

Υπό την πίεση του επόπτη των τραπεζών (SSM), οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να μην χάσουν άλλο χρόνο, γεγονός βέβαια που διευκολύνεται σημαντικά από τη διενέργεια των πλειστηριασμών πλέον μόνο ηλεκτρονικά. Σημειώνεται εξάλλου ότι η πρόοδος στη διαδικασία αποτελεί και ένα από τα δύο κριτήρια που θα ξεκλειδώσουν την «υποδόση» του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μαζί με την ιδιωτικοποιήση του Ελληνικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider