«Βουτιά» 96% στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» 96% στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων

Στο ναδίρ βρίσκεται η στεγαστική πίστη μετά από εννέα χρόνια οικονομικής κρίσης, με τη ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά να έχει «βουλιάξει» κατά 96% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ δεκαετίας.

Όπως αποκαλύπτει στο insider.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας, από τα 350 αιτήματα που υποβάλλονταν καθημερινά στη συγκεκριμένη τράπεζα, κατά μέσο όρο, σήμερα κατατίθενται μόλις 12!

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των καταστημάτων της τράπεζας παραμένει σταθερός στα 400 περίπου, μετά τις αναπροσαρμογές που έγιναν την τελευταία δεκαετία (εξαγορές/απορροφήσεις και συρρίκνωση δικτύου).

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 58,8 δισ. ευρώ συνολικά στο τραπεζικό σύστημα, από 71 δισ. ευρώ το 2013.

Η στεγαστική πίστη συρρικνώνεται σταθερά κατά 3-3,5% ετησίως από το 2012 έως το 2017, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το 2017. «Η ακαθάριστη ροή στεγαστικών δανείων ήταν, σε μέση μηνιαία βάση, το 2017 σχεδόν όση και το 2016. Οι συγκρίσεις αυτές δεν φανερώνουν αξιόλογη ενδυνάμωση της πιστοδοτικής δραστηριότητας των εγχώριων τραπεζών», επισημαίνει η Έκθεση.

Ωστόσο, η ΤτΕ κάνει λόγο για « κάποια ελαφρά ανάκαμψη» στη ζήτηση το περασμένο έτος, αν και παραμένει εξαιρετικά συντηρητική. «Πέραν του περιβάλλοντος πολύ χαμηλών επιτοκίων, στην ενισχυμένη ζήτηση δανείων από τα νοικοκυριά συνετέλεσαν σημαντικά η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς ακινήτων, η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών για διαρκή αγαθά», σημειώνεται.

Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια «φρένο» για τη ζήτηση

Παρότι οι τράπεζες επιδιώκουν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, υπό προϋποθέσεις φυσικά, οι καταναλωτές δεν φαίνονται πρόθυμοι να χρεωθούν για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφενός η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης, αφετέρου οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι και διστάζουν να δανειστούν υπό τον φόβο το δάνειό τους να καταλήξει «κόκκινο».

Ιδίως μετά την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τον τελευταίο μήνα, οι καταναλωτές γίνονται ακόμη πιο επιφυλακτικοί αφού, μετά από πολλά χρόνια «παγώματος» βλέπουν σημαντικό αριθμό ακινήτων να βγαίνουν και πάλι στο «σφυρί».

Στο αντίποδα, βέβαια, και οι τράπεζες έχουν δυσκολέψει σημαντικά τα κριτήρια χορηγήσεων, υπό την πίεση του ασφυκτικού βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ισολογισμό τους, αλλά και των νέων, αυστηρότερων κριτηρίων που θέτει η ΕΚΤ για τα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» από την 1η Απριλίου 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider