Μπαίνουν σε «ράγες» οι πλειστηριασμοί – Εφικτοί οι στόχοι του 2018

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνουν σε «ράγες» οι πλειστηριασμοί – Εφικτοί οι στόχοι του 2018

Περίπου 300 πλειστηριασμοί διενεργούνται την εβδομάδα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τους μισούς περίπου από αυτούς να ολοκληρώνονται με επιτυχία.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες περίπου τα μισά από τα ακίνητα που επισπεύδουν –πάντοτε σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι η θέση, το μέγεθος και –κυρίως- η μεταπωλητική αξία του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των 12.000 – 15.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το 2018 είναι εφικτός, με τη Eurobank και την Alpha Bank να προγραμματίζουν από 4.000 πλειστηριασμούς, κατά προσέγγιση, και την Πειραιώς τους διπλάσιους, καθώς έχει συσσωρεύσει πολύ μεγαλύτερο όγκο ενυπόθηκων κόκκινων δανείων. «Ρυθμιστής» του τελικού αριθμού των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι θα είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία δεν έχει ακόμη προχωρήσει ουσιαστικά σε πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις τράπεζες επισπεύδουν επιχειρηματικά ακίνητα και κατοικίες ατόμων με δανεισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σε καμία περίπτωση μικρά διαμερίσματα. Όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πρώτες κατοικίες δεν βρίσκονται εκτός του «ραντάρ» των τραπεζών όταν πρόκειται για πολυτελή ακίνητα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων.

Προτού προχωρήσουν σε πλειστηριασμό, εξάλλου, οι τράπεζες έχουν καλέσει επανειλημμένα τον οφειλέτη για ρύθμιση οφειλής ή ακόμη και για ανταλλαγή του ακινήτου στο οποίο κατοικεί –και χρωστάει- με άλλο μικρότερο (διαδικασία γνωστή ως debt to asset swap). Με αυτόν τον τρόπο, απομειώνεται το δάνειο προς την τράπεζα και ο οφειλέτης αποκτά ιδιοκτησία σε μικρότερο διαμέρισμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι προτάσεις των τραπεζών δεν γίνονται δεκτές, καθώς οι κακοπληρωτές δεν δέχονται να μεταφερθούν σε μικρότερη κατοικία και επιμένουν να μένουν σε αυτή που έχουν χωρίς να πληρώνουν την τράπεζα.

Οι πλειστηριασμοί της Τετάρτης 21 Μαρτίου

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, από τους 318 πλειστηριασμούς που είχαν αναρτηθεί, πραγματοποιήθηκαν οι 281 και οι 374 ανεστάλησαν.

Από αυτούς που ολοκληρώθηκαν, οι 96 κρίθηκαν άγονοι, ενώ τα υπόλοιπα 185 ακίνητα «άλλαξαν χέρια». Σημειώνεται ότι κανείς εξ αυτών δεν ματαιώθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider