Δύο «αγκάθια» για την Εθνική Τράπεζα εν μέσω stress tests

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο «αγκάθια» για την Εθνική Τράπεζα εν μέσω stress tests

Άδοξη κατάληξη είχε το σχέδιο πώλησης της Banca Romaneasca –ένα ακόμη «χτύπημα» στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, ενώ στον «αέρα» παραμένει και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας ακύρωσε τη συμφωνία πώλησης του 99,28% στον ουγγρικό τραπεζικό κολοσσό OTP, η οποία είχε ήδη κλείσει από τον Ιούλιο –και είχε μάλιστα λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού DG Comp.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διαβεβαιώνει ότι απροσδόκητη αυτή εξέλιξη δεν έχει επίπτωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Banca Romaneasca, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά μέχρις ότου βρεθεί νέος αγοραστής. Η ρουμανική θυγατρική αποτελεί την τελευταία συνδεδεμένη εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης για το οποίο έχει δεσμευτεί η Εθνική Τράπεζα ενώπιον του SSM εκτείνεται έως το τέλος του έτους, όποτε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα δύο κρίσιμα project, σύμφωνα με την τράπεζα.

Το βλέμμα στραμμένο στην Εθνική Ασφαλιστική

Σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον όμιλο Exin, ενόψει και της καταληκτικής προθεσμίας στο τέλος του μήνα που αναμένεται να αφήσει τον ασφαλιστικό όμιλο «στο ράφι», πυκνώνουν τα σύννεφα σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνικές τράπεζες.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι περισσότερο ανησυχητική –από την Banca Romaneasca- θεωρείται η πολύμηνη υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς «θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μία λύση», όπως τονίζουν.

Σημειώνεται ότι η Exin Group που έχει αναδειχθεί προτιμητέος αγοραστής για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχει παρουσιάσει ακόμη το χρηματοδοτικό σχήμα, μετά από την αποχώρηση των ελληνοαμερικανών Τζόν Κάλαμος και Τζόν Κουδούνης. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδας λήγει στις 28 Μαρτίου.

Τα δύο deals δεν απεικονίζονται στα στοιχεία των stress tests

Σε αυστηρά «λογιστικό» επίπεδο, τα στοιχεία που κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) αφορούν στις 31/12/2017, συνεπώς, η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τη μη ολοκλήρωση των δύο deals.

Για την πρόοδο που αναμένουν, όμως, να δουν οι θεσμοί σε επίπεδο εξυγίανσης μέσω πώλησης των μη κυρίων δραστηριοτήτων, κάθε καθυστέρηση επιφέρει πλήγμα σε μια ήδη «ρευστή» διαδικασία όπως είναι τα stress tests, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά τον διάλογο μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, επίσημα η διαδικασία των τεστ περιλαμβάνει τρεις «ανταλλαγές» στοιχείων μεταξύ τραπεζών και SSM και κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα, αυτό θα έχει και επίπτωση στις απαιτήσεις του εποπτικού φορέα από τις εξεταζόμενες τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider