Με 1,2 δισ. ευρώ εξαγοράζει ο Λάτσης την ελβετική BSI

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 1,2 δισ. ευρώ εξαγοράζει ο Λάτσης την ελβετική BSI

Τίμημα 1,2 δισ. ευρώ (1,33 δισ. ελβετικά φράγκα) θα καταβάλει η EFG International του Σπύρου Λάτση για την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας BSI, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η τράπεζα, επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το τραπεζικό deal.

Με τη στρατηγική αυτή κίνηση, η ελβετική EFG με έδρα τη Ζυρίχη –πρώην μητρική της Eurobank– θα διπλασιάσει τα στοιχεία ενεργητικού που διαχειρίζεται στα 170 δισ. ελβετικά φράγκα (1,54 δισ. ευρώ).

Η ελβετική EFG θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. φράγκα (681 εκατ. ευρώ) προκειμένου να εξασφαλίσει το αντίτιμο για την εξαγορά, το οποίο θα περιλαμβάνει 975 εκατ. ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα και τα υπόλοιπα χρήματα υπό τη μορφή μετοχών.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της εξαγοράς, η μετοχή της EFG στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης κατέγραφε απώλειες 3,58% (στις 11:13 ώρα Ελλάδος).

«Συνδυάζοντας τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα της BSI και της EFG, δημιουργούμε μια παγκόσμια ιδιωτική τράπεζα με ηγετική θέση στον κλάδο και ισχυρές βάσεις σε όλες τις περιοχές της Ελβετίας», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της EFG, Joachim Straehle. «Προσφέρουμε ελκυστικές προοπτικές στους μετόχους μας», επισημαίνει.

Η BSI, η οποία ανήκει στον βραζιλιάνικο όμιλο BTG Pactual, ιδρύθηκε πριν από 139 χρόνια και κατατάσσεται μεταξύ των 15 μεγαλύτερων ελβετικών ιδιωτικών τραπεζών, ενώ στο τέλος του 2014 διαχειριζόταν ενεργητικό πελατών της ύψους 92,3 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η βραζιλιάνικη τράπεζα άρχισε να πουλά τα στοιχεία του ενεργητικού της για να συγκεντρώσει χρήματα, μετά τη σύλληψη τον Νοέμβριο του 2015 του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της, Andre Esteves, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου σκανδάλου επιχειρηματικής διαφθοράς που έστειλε τα ομόλογα και τις μετοχές της στα τάρταρα. Η μετοχή της, αφού έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της το 2015, έχει κατορθώσει να ανακάμψει κατά 12% φέτος.

Τις συζητήσεις για την εξαγορά της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας είχαν ανακοινώσει ήδη από 19 Ιανουαρίου οι Financial Times με δημοσίευμά τους. Όπως απεκάλυπτε τότε η βρετανική εφημερίδα ο τραπεζικός όμιλος EFG ήταν ο πλειοδότης στον διαγωνισμό για την πώληση της BSI και σκόπευε να προχωρήσει σε αποκλειστικές συζητήσεις για μια συμφωνία, το τίμημα της οποίας μπορεί να ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα (1,2 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider