Ελβετική τράπεζα αγοράζει ο Λάτσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετική τράπεζα αγοράζει ο Λάτσης

Την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας BSI, η οποία ανήκει στον βραζιλιάνικο όμιλο BTG Pactual συζητά η τράπεζα EFG International, ιδιοκτησίας του Σπύρου Λάτση και της οικογένειάς του. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, o όμιλος θα διπλασίαζε τα στοιχεία ενεργητικού που διαχειρίζεται η EFG.

Η ελβετική τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη, EFG, πρώην μητρική εταιρεία της Eurobank, προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης μετά από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη BTG Pactual και ότι επίκειται η λήψη σχετικής απόφασης, υπογραμμίζοντας πως «Δεν υπάρχει καμία απόφαση», ανέφερε.

Να υπενθυμίσουμε ότι η βραζιλιάνικη τράπεζα άρχισε να πουλά τα στοιχεία του ενεργητικού της για να συγκεντρώσει χρήματα, μετά τη σύλληψη τον Νοέμβριο του 2015 του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της, Andre Esteves, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου σκανδάλου επιχειρηματικής διαφθοράς που έστειλε τα ομόλογα και τις μετοχές της στα τάρταρα. Οι μετοχές της αφού έχασαν σχεδόν το 50% της αξίας τους το 2015 άρχισαν να ανακάμπτουν 12% φέτος.


Η EFG επέβλεπε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου κεφάλαια, ύψους 80 δισ. ελβετικών φράγκων, πελατών τραπεζών της στην Ευρώπη, την Ασία και την Καραϊβική, ενώ η BSI διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους περίπου 82 δισ. ελβετικών φράγκων.

Με τη συμφωνία, που βρίσκεται υπό συζήτηση, η BTG θα διατηρήσει ένα ποσοστό 20 έως 30% στο κεφάλαιο της νέας τράπεζας που θα προκύψει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή. Όπως συμπληρώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τις συζητήσεις για την εξαγορά της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας είχαν ανακοινώσει ήδη από 19 Ιανουαρίου οι Financial Times με δημοσίευμά τους. Όπως απεκάλυπτε τότε η βρετανική εφημερίδα ο τραπεζικός όμιλος EFG ήταν ο πλειοδότης στον διαγωνισμό για την πώληση της BSI και σκόπευε να προχωρήσει σε αποκλειστικές συζητήσεις για μια συμφωνία, το τίμημα της οποίας μπορεί να ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα (1,2 δισ. δολάρια).

Η πιθανή συμφωνία θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεων των ελβετικών ιδιωτικών τραπεζών, την οποία προέβλεπαν από καιρό τραπεζίτες, ενώ αρχίζει να υλοποιείται μετά την εξαγορά πέρυσι της Coutts International από την Union Bancaire Privee.

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν οι FT, η BTG, η οποία εμφάνισε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 45% το τέταρτο τρίμηνο, αναμένει ότι θα μπορέσει να ανακτήσει τουλάχιστον το ποσό των 1,23 δισ. φράγκων που πλήρωσε για την αγορά της BSI πέρυσι. Η συμφωνία είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί με μετρητά και μετοχές, δίνοντας στη BTG μερίδιο στην EFG.

Η BSI ιδρύθηκε πριν από 139 χρόνια και κατατάσσεται μεταξύ των 15 μεγαλύτερων ελβετικών ιδιωτικών τραπεζών, ενώ στο τέλος του 2014 διαχειριζόταν ενεργητικό πελατών της ύψους 92,3 δισ. ελβετικών φράγκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider