Ζωηρό ενδιαφέρον για την εθελούσια της Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζωηρό ενδιαφέρον για την εθελούσια της Πειραιώς

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς για το «χρυσό» πακέτο εθελούσιας εξόδου που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον, ιδίως από την περιφέρεια, όπου η τράπεζα στοχεύει ιδιαίτερα για μείωση του προσωπικού της. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στους εργαζόμενους της περιφέρειας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες αποζημιώσεις –από 6 έως 12 μισθούς πάνω από όσους παρέχονται στα καταστήματα και τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς έναντι των δανειστών για μείωση του λειτουργικού της κόστους με περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας, στοχεύει με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου να καταργήσει τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας, αν και «όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλωθεί, τόσο καλύτερα» για την τράπεζα.

Σύμφωνα με το ακριβές πρόγραμμα κινήτρων που αποκάλυψε το insider.gr, η τράπεζα προσφέρει έως και 61 μισθούς στους εργαζόμενους που θα επιλέξουν την οδό της «βελούδινης» αποχώρησης, έναντι 50 μισθών που προσέφερε –κατά το μέγιστο- η Eurobank στο αντίστοιχο πρόγραμμα που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο.

Η Eurobank στοχεύει στην αποχώρηση 1.000 ατόμων σε ορίζοντα τριετίας. Το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στις διοικητικές υπηρεσίες υποστήριξης (back office), οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιηθεί λόγω της ρομποτικής και των υπόλοιπων σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο «απυρόβλητο» μένουν, ωστόσο, τα τμήματα Πιστωτικού Κινδύνου (Credit Risk) και τα καταστήματα, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ιδρύματος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ένας κίνδυνος που ελλοχεύει, ωστόσο, με τα προγράμματα αυτά είναι ότι, συνήθως, δράττουν την ευκαιρία να αποχωρήσουν ικανά και ευέλικτα στελέχη, τα οποία έχουν αυτοπεποίθηση ότι θα βρουν απασχόληση στην αγορά, ακόμη και υπό τις σημερινές δυσχερείς συνθήκες.

Καθώς, όμως, οι τράπεζες αποφεύγουν -για την ώρα- τις απολύσεις, τα προγράμματα εθελούσας εξόδου είναι η μοναδική οδός που έχουν για μείωση του προσωπικού τους. Αυτό, όμως, είναι πιθανό να αλλαξει τους επόμενους μήνες και να δούμε ακόμη και απολύσεις, εάν η εικόνα κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δεν παρουσιάσει βελτίωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider