«Ανοίγει το παιχνίδι» αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοίγει το παιχνίδι» αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα η Πράξη με την οποία «ανοίγει το παιχνίδι» της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Η ΤτΕ αναμένεται να θέσει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών αυτών καθώς και τους όρους που πρέπει να πληρούν αυτές προκειμένου να τους παραχωρηθεί η πολυπόθητη άδεια λειτουργίας.

Επίσης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιες υπερχρεωμένες να επιστρέψουν «καθαρές» στους παλαιούς μετόχους τους μέσω των εταιρειών διαχείρισης, οι μέτοχοι των τελευταίων θα υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο από την ΤτΕ.

Κάποιες από τις εταιρείες αυτές έχουν ήδη συσταθεί έχοντας μάλιστα προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού και ενοικίαση γραφείων. Ωστόσο μέχρι σήμερα η απουσία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου τις κρατούσε σε αναγκαστική αδράνεια. Επίσης αρκετές ξένες εταιρείες έχουν προσεγγίσει την Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά στον τομέα αυτό, ο οποίος από ότι φαίνεται θα είναι από τους ελάχιστους που θα έχουν να επιδείξουν μία κινητικότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών αυτών μεταξύ άλλων θα προβλέπει - εκτός της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων - και τη δυνατότητα νέας χρηματοδότησης των εταιρειών εκείνων οι οποίες θα χαρακτηριστούν βιώσιμες. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες αυτές έχουν προσεγγίσει τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να λειτουργήσουν συνεργατικά συστήνοντας κοινές εταιρείες.

Στην περίπτωση που οι εταιρείες αυτές λειτουργήσουν ανεξάρτητα, τότε εναπόκειται στην Τράπεζα της Ελλάδος να ελέγξει τις πηγές χρηματοδότησης τους τόσο ως προς τη νομιμότητα όσο και ως προς την επάρκεια. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες θα πρέπει εκ των προτέρων να γνωστοποιήσουν στις εποπτικές αρχές τις μεθόδους διαχείρισης των κόκκινων δανείων προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η διαφανής λειτουργία τους.

Η δυνατότητα αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω της χορήγησης νέου δανείου στην υπερχρεωμένη επιχείρηση, αποτελεί σαφώς την «ιδεώδη λύση» η οποία όπως είναι αντιληπτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά σε λίγες μόνο επιλεγμένες περιπτώσεις. Αντίθετα, για την πλειονότητα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων τα οποία αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, τα περιθώρια αναδιάρθρωσης είναι σαφώς πιο περιορισμένα αν όχι ανύπαρκτα. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο η οφειλή να παραμένει στην Τράπεζα και η εταιρεία να αναλαμβάνει τη χορήγηση νέου δανείου με το οποίο θα χρηματοδοτείται η αναδιάρθρωση του χρέους της υπερχρεωμένης επιχείρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider