Κλείνει το «κεφάλαιο» του ELA η Εθνική Τράπεζα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνει το «κεφάλαιο» του ELA η Εθνική Τράπεζα

Την εξόφληση των κεφαλαίων που δανείστηκε μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) πέτυχε η Εθνική Τράπεζα με το κλείσιμο του 2017, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκπληρώνοντας έτσι έναν από τους στόχους της για το προηγούμενο έτος.

Για να το πετύχει αυτό η Εθνική Τράπεζα έπρεπε να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, όπως και συνέβη, κυρίως χάρη στην έκδοση τριετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ και στην πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, Vojvodjanska Banka, από την οποία εισέρευσαν στα ταμεία της 250 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που κατορθώνουν να απεξαρτηθούν από την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, με τα υπόλοιπα ιδρύματα να ακολουθούν κατά πόδας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι είναι εφικτός στόχος ο μηδενισμός του ELA μέσα στο 2018, ενώ ανάλογη «υπόσχεση» για το τρέχον έτος έχει δώσει και η Alpha Bank, η οποία ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να εκδώσει καλυμμένο 5ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

H Eurobank κατόρθωσε να μειώσει τον ELA κατά 5 δισ. ευρώ, από τα υψηλά του 2017, κυρίως χάρη στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ, και συνεχίζει με δυναμικούς ρυθμούς τη σταδιακή απεξάρτησή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 10 Ιανουαρίου, ο δανεισμός προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA μειώθηκε αισθητά κατά 2,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 22 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.