Ελάχιστα ακίνητα βγαίνουν τελικά στο ηλεκτρονικό «σφυρί»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελάχιστα ακίνητα βγαίνουν τελικά στο ηλεκτρονικό «σφυρί»

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς ένα πολύ μικρό μόνο ποσοστό από τα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταλήγουν στο… σφυρί.

Σήμερα, Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί 25 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέσω της ειδικής πλατφόρμας, από τη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρουν, όμως, στο insider.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου, αρκετοί οφειλέτες ενδίδουν στην πίεση του πλειστηριασμού και ζητούν ρύθμιση από την τράπεζα κυριολεκτικά στο «παρά πέντε». Εφόσον προσκομίσουν ένα σεβαστό ποσό, οι τράπεζες δίνουν στους οφειλέτες μια ύστατη ευκαιρία αποσύροντας το ακίνητό τους από την πλατφόρμα.

Ενδεικτική περίπτωση είναι το διαμέρισμα 6ου ορόφου που είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα την προηγούμενη Τετάρτη από τη Eurobank, συνολικής επιφάνειας 380 τμ στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας στο Σύνταγμα. Το ακίνητο δεν εκπλειστηριάστηκε γιατί προσήλθε η οφειλέτρια στην τράπεζα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, προσφέροντας σημαντικό ποσό κατάθεσης για να ρυθμίσει την οφειλή.

Ένα μικρότερο ποσοστό των ακινήτων αποσύρονται από την επισπεύδουσα τράπεζα επειδή διαπιστώνεται ότι πρόκειται για πρώτη κατοικία, καθώς στην πρώτη αυτή φάση εκτέλεσης των πλειστηριασμών οι τράπεζες αποφεύγουν να βγάζουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» πρώτες κατοικίες, ακόμη και εάν δεν καλύπτονται στην νόμο Κατσέλη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, καταγράφονται ακόμη και περιστατικά υπαγωγής οφειλετών στον νόμο Κατσέλη την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η διαδικασία.

Οι παραπάνω περιπτώσεις ισχύουν κυρίως για τους ιδιώτες, οι οποίοι σπεύδουν να σώσουν το σπίτι τους, και όχι για τα επιχειρηματικά ακίνητα για τα οποία τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα και οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Τα υπόλοιπα ακίνητα καταλήγουν στο ενεργητικό της επισπεύδουσας τράπεζας, η οποία τα εξαγοράζει, προκειμένου να διατηρήσει υψηλά τις τιμές της αγοράς ακινήτων με απώτερο στόχο να διατηρήσει σε εύλογα επίπεδα και την αποτίμηση των εξασφαλίσεων που περιλαμβάνονται στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο.«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα ακίνητα και τα αγοράζουμε εμείς», αναφέρει πηγή συστημικής τράπεζας.

«Στο κενό» οι εκτιμήσεις για χιλιάδες πλειστηριασμούς

Όσο και αν πιέζουν οι δανειστές για επίσπευση των πλειστηριασμών προς πάσα κατεύθυνση –από τράπεζες, από Δημόσιο, για ποσά από 500 κτλ– στην πράξη πρόκειται για ένα νέο μέτρα που βρίσκεται στον «δοκιμαστικό σωλήνα» και χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής.

Όπως αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να «πάρουν μπροστά» το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όσο και αν οι Θεσμοί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους –με τελευταίο παράδειγμα τη συνάντηση του SSM με τους Έλληνες τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη– ότι πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί «εδώ και τώρα».

Ιδίως μετά την κατάργηση της διαδικασίας των φυσικών πλειστηριασμών, «οι ήδη αισιόδοξοι στόχοι για το α’ εξάμηνο του 2018 γίνονται πολύ αισιόδοξοι», αναφέρει η ίδια πηγή. Σημειώνεται ότι από τις 21 Νοεμβρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται μέσω της ειδικής πλατφόρμας, και όχι στα ειρηνοδικεία. Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα ενταχθούν και οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο, όταν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες είναι σαφές ότι αφήνουν τα ακίνητα αναρτημένα στην πλατφόρμα μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να πιέσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Αυτό που μένει να φανεί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι πόσοι από αυτούς θα τηρήσουν τη ρύθμισή τους και αυτό δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει νωρίτερα από το επόμενο τρίμηνο.

Η εικόνα που προκύπτει, λοιπόν, μετά από έναν μήνα πλειστηριασμών –εάν εξαιρέσουμε την αναστολή λόγω εορτών και επεισοδίων στα ειρηνοδικεία– είναι ότι η πλατφόρμα λειτουργεί δοκιμαστικά, όπως είναι άλλωστε και το αναμενόμενο για ένα νέο μέτρο που αφορά χιλιάδες οφειλέτες και έχει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider