Ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό διατηρεί η Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό διατηρεί η Eurobank

Υγιή, κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη παρουσία διατηρεί η Eurobank στο εξωτερικό, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της σε τέσσρις χώρες, οι οποίες συμβάλλουν κατά 50-60% στην κερδοφορία του ομίλου αποτελώντας σημαντικό «αντίβαρο» στις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική αγορά.

Σήμερα, η Eurobank διατηρεί στρατηγική παρουσία σε Κύπρο και Βουλγαρία και σημαντική παρουσία στις αγορές του Λουξεμβούργου και της Σερβίας. Έχοντας ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια το 2015, κατόρθωσε να διαφυλάξει τον διεθνή βραχίονά της, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες που δεσμεύτηκαν έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG.com) της ΕΕ να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε τρίτες χώρες ως μια «δικλείδα» ασφαλείας για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου (φωτ. αριστερά), σε δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν την Eurobank Κύπρου από την Αθήνα, στόχος της διοίκησης ήταν η τράπεζα να παραμείνει στις χώρες όπου εξασφαλίζει μια θέση στην πρώτη 5άδα των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να χρειάζεται να προβεί σε νέες επενδύσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι στόχος του ομίλου είναι να ενισχύσει τις λειτουργίες του στο εξωτερικό την τριετία 2018 – 2020, ενώ αναμένεται ενίσχυση της κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζει ένα πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στην Ελλάδα. Πλέον, το δίκτυό της αριθμεί 254 καταστήματα και 26 επιχειρηματικά κέντρα στις τέσσερις χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται, εξασφαλίζοντας καθαρά κέρδη 99 εκατ. ευρώ από τη διεθνή της δραστηριότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, με τον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκε η κερδοφορία στο εξωτερικό και για δ’ τρίμηνο του 2017.

Με την έλευση της κρίσης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τα έτη 2011-2012, η τράπεζα κατόρθωσε να αποδεσμευτεί εγκαίρως και με θετικό πρόσημο από τα ανοίγματά της στην Τουρκία και την Πολωνία, προχωρώντας σε αποφασιστικές πωλήσεις με ευνοϊκούς όρους. Τον Νοέμβριο ανακοινώθηκε η συμφωνία του ομίλου με την Banca Transilvania για πώληση των μεριδίων στις Bancpost, ERB Retail Services και ERB Leasing, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου-Απριλίου, εκπληρώνοντας έτσι πλήρως τη δέσμευσή της έναντι της DG.com.

Εξυγίανση και ανάπτυξη

Ταυτόχρονα, προχώρησε σε δραστικές ενέργειες εξυγίανσης του διεθνούς χαρτοφυλακίου της με πωλήσεις «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ύψους 72 εκατ. και 164 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όλες οι τράπεζες του εξωτερικού βλέπουν την κερδοφορία τους να αυξάνεται αισθητά μετά το 2015, ενώ η κεφαλαιακή τους επάρκεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα συνεισφέροντας έτσι με αποπληρωμή κεφαλαίων στη μητρική Ελλάδος.

Αυτή τη στιγμή, το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων θυγατρικών είμαι μοιρασμένο στη μέση (50%) μεταξύ καταναλωτικής και επιχειρηματικής πίστης, ωστόσο, στόχος του ομίλου είναι να ενισχύσει περαιτέρω το retail, χωρίς να αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης.

«Στόχος μας είναι να εξορθολογήσουμε το προφίλ ρίσκου των τραπεζών μας με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και επικέντρωση στους αναπτυσσόμενους τομείς των οικονομιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου. Για τον λόγο αυτό, η Eurobank παρακολουθεί στενά στις στρατηγικές ευκαιρίες στις τέσσερις χώρες όπου έχει παρουσία με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της εφόσον αυτό κριθεί προσοδοφόρο για την τράπεζα.

Ισχυρή παρουσία στην Κύπρο

Με την κυπριακή οικονομία να επιστρέφει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάκαμψης 3-4% ετησίως, η Eurobank Cyprus δράττει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, το εμπόριο, οι κατασκευές και η ενέργεια.

Η θυγατρική στην Κύπρο είναι κερδοφόρα, με εντυπωσιακή βελτίωση μεγεθών χρόνο με το χρόνο, με ισχυρές καταθέσεις και η οικονομική της ευρωστία αποτυπώνεται στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και στη σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου 2017, η κερδοφορία της συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς και ανέρχεται στα 46,21 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, διατηρεί σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις να φτάνουν στα 3,9 δισ. ευρώ και το δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ισούται με 27%.

Όπως σημειώνει ο κ. Μιχάλης Λούης, Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων Ομίλου Eurobank & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Cyprus, «στρατηγική προτεραιότητα θα δοθεί στο εξής στον τομέα του Wealth Management στον οποίο η Τράπεζα έχει δεσπόζουσα θέση στην τοπική αγορά, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα από επενδυτικά προϊόντα σε όλα τα asset classes».

Υπηρεσίες σε εύπορους πελάτες σε Λουξεμβούργο και Λονδίνο

Στο Λουξεμβούργο, η Eurobank Private Bank Luxembourg προσφέρει προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες Private Banking, Wealth Management και Investment Fund Services. Επιπλέον, προσφέρει επιλεγμένες υπηρεσίες Τραπεζικής Επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις για Real Estate στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη Αρχοντίδη, Γενικό Διευθυντή Global Markets & Wealth Management, οι πελάτες είναι σε ποσοστό 95% Έλληνες. Το υποκατάστημα στο Λονδίνο ασχολείται κυρίως με χρηματοδοτήσεις στην αγορά ακινήτων στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και οι πελάτες του είναι, σε μεγάλο ποσοστό, Έλληνες και Κύπριοι.

Και οι δύο δραστηριότητες, σε Κύπρο και Λουξεμβούργο, είναι κερδοφόρες και συνείσφεραν με 46 και 7 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του ομίλου το πρώτο εννεάμηνο του 2017.

*Στην κεντρική φωτ. ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χάρης Γεωργιάδης, με τα κορυφαία στελέχη της Eurobank, κ.κ. Ιωάννου και Λούη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider