Κλείνει σήμερα η προκήρυξη για τον πρόεδρο του ΤΧΣ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνει σήμερα η προκήρυξη για τον πρόεδρο του ΤΧΣ

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από όσους ενδιαφέρονται να καλύψουν τη θέση του Προέδρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην επίμαχη θέση παραμένει, μέχρις ότου επιλεγεί ο διάδοχός του, ο Γιώργος Μιχελής, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Ιούλιο.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι οι επιθυμία των δανειστών είναι η θέση να εκπληρωθεί από ξένο στέλεχος, σε μια προσπάθεια να «κόψουν» ριζικά τυχόν δεσμούς με το εγχώριο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ελληνική γλώσσα θεωρείται «πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν» και όχι προϋπόθεση για την κάλυψη της θέσης.

Σημειώνεται ότι η θητεία του Ταμείου καθορίζεται από τον νόμο έως τις 30 Ιουνίου 2020. Το γεγονός αυτό καθιστά δυσχερή την κάλυψη της κορυφαίας θέσης στο Γενικό Συμβούλιο, για την οποία παρέχονται μεικτές αποδοχές έως 150.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, η προκήρυξη διευκρινίζει ότι υποχρέωση του νέου προέδρου είναι να επισκέπτεται την Ελλάδα πέντε (5) ημέρες τον μήνα, ενώ δεν απαιτείται η φυσική του παρουσία εδώ. Η τροποποίηση αυτή, η οποία εισήχθη πρώτη φορά το καλοκαίρι, ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή αιτήσεων από στελέχη του εξωτερικού.

«Μαραθώνιος» προκηρύξεων

Μετά από μια άκαρπη προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης τον Αύγουστο, το ΤΧΣ εξέδωσε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 21 Νοεμβρίου με την προσδοκία να υποβάλλουν βιογραφικό περισσότεροι και πιο κατάλληλοι υποψήφιοι.

Στην προηγούμενη διαδικασία που έληξε άδοξα στις 21 Αυγούστου, δεν υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον επιλέξιμους υποψήφιους, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να μην κατορθώσει να καταρτίσει ένα short-list για το υπουργείο Οικονομικών.

Στα «χέρια» ξένων περνά το Ταμείο

Πρόσκομμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούσε μέχρι πρότινος το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό τα διοικητικά όργανα του ΤΣΧ στελεχώνονται από μη Έλληνες. Ενδεικτικά, η Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Αυστριακό Μάρτιν Τσούρντα (ΔιευθύνωνΣύμβουλος), τον Γάλλο Ερίκ Τουρέ (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος) και τον Ηλία Ξηρουχάκη (Μέλος), μετά την πρόσφατη προσθήκη του τελευταίου.

Το Γενικό Συμβούλιο, πέραν από τον Πρόεδρο, απαρτίζουν τρεις ξένοι (Jón Sigurgeirsson, Christof Gabriel Maetze και Radovan Jelasity) και δύο Έλληνες (Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος και Μαρίκα Ιωάννου Φραγκάκη). Εάν η θέση του Προέδρου καλυφθεί από μη Έλληνα, και τα δύο όργανα διοίκησης του ΤΧΣ θα βρίσκονται σε «ξένα χέρια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider