Τραπεζίτες προς Τσίπρα: Αποδίδει καρπούς η μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζίτες προς Τσίπρα: Αποδίδει καρπούς η μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών

Για την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών ενημέρωσαν οι διοικήσεις των τραπεζών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας.

Όπως αποκαλύπτουν τραπεζικές πηγές, οι τραπεζίτες επισήμαναν μάλιστα στον πρωθυπουργό ότι οι σχετικές προσπάθειες αποδίδουν ήδη αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες, έχοντας σήμερα πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι σχετικές προσπάθειές έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες, όπως εξηγούν οι τραπεζικές πηγές, εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

Ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Επίσης, οι τράπεζες αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Σήμερα υπάρχει πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση.

Οι πλειστηριασμοί, όπως αναφέρουν οι τραπεζικές πηγές, είναι ένα αναγκαίο μέσο και η μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες ιδίως τους κακοπληρωτές, που έχουν και δεν πληρώνουν. Όπως επισημαίνουν οι τράπεζες, πριν από κάθε πλειστηριασμό, περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τον πλειστηριασμό και κανένας δεν αιφνιδιάζεται. Η μετάβαση σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει.

Οι τράπεζες, επίσης, διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης οι τράπεζες, επισήμαναν τα τραπεζικά στελέχη, προχωρούν σε συνεχή βάση σε ρυθμίσεις μεγάλου αριθμού δανείων σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, έχοντας οργανώσει με συστηματικό τρόπο και σχέδιο τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider