Πλειστηριασμοί μόνο στην πλατφόρμα - 10 ακίνητα στο «σφυρί»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλειστηριασμοί μόνο στην πλατφόρμα - 10 ακίνητα στο «σφυρί»

Κανονικά διενεργούνται οι 10 πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, ενώ κλειστά παραμένουν τα Ειρηνοδικεία μετά τη χθεσινή απόφαση των Συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου..

Αρχικά είχαν αναρτηθεί 12 πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσες τράπεζες την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, αλλά οι δύο εξ αυτών έχουν ανασταλεί. Πρόκειται για ακίνητα που αφορούν κυρίως επιχειρηματικές οφειλές, όπως καταστήματα και επιχειρηματικές απαιτήσεις, καθώς και περιπτώσεις ψιλής κυριότητας επί κατοικιών στην Αθήνα, έναν αγρό με κατοικία στο Καπανδρίτι και ένα διαμέρισμα στην Αργυρούπολη, μεταξύ άλλων.

Την Παρασκευή, είχαν προγραμματιστεί τρεις ακόμη πλειστηριασμοί, υπέρ της Alpha Bank, οι οποίοι όμως ανεστάλησαν, σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σταδιακή κατάργηση των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τη ρίψη δακρυγόνων από τις δυνάμεις της αστυνομίας στην «πρεμιέρα» των πλειστηριασμών στις 29 Δεκεμβρίου, οι Συμβολαιογράφοι κρατούν κλειστά τα Ειρηνοδικεία για τους πλειστηριασμούς των τραπεζών και του Δημοσίου. Κανονικά θα διεξαχθούν, πάντως, οι φυσικοί πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από ιδιώτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται προς προσανατολίζεται και η κυβέρνηση, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να ετοιμάζει νέο σχέδιο νόμου που θα καθιερώσει τους πλειστηριασμούς μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος και στο μεταβατικό στάδιο θα διενεργούνται και πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν διαδομένη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται ότι αποτελούν το «μέλλον» της διαδικασίας. Οι δανειστές έχουν δείξει μεγάλη επιμονή στην επανεκκίνηση και επίσπευση των πλειστηριασμών, καθώς θεωρούνται «κλειδί» για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, εν όψει και των stress tests τον Φεβρουάριο. Θυμίζεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του 2019 και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω ρυθμίσεων και πλειστηριασμών.

«Προτιμότερες οι ρυθμίσεις από τους πλειστηριασμούς»

Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικοί κύκλοι, οι τράπεζες προτάσσουν τη λύση των ρυθμίσεων και προς την κατεύθυνση αυτή ετοιμάζουν γενναίες προτάσεις με «κούρεμα» των απαιτήσεων, προκειμένου να πείσουν τους οφειλέτες να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, ώστε αυτά να «πρασινίσουν» και πάλι. Παράλληλα με το «καρότο» των ρυθμίσεων, οι πλειστηριασμοί θα λειτουργούν ως «μαστίγιο» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εσκεμμένα άφηναν απλήρωτες τις δόσεις, καθώς δεν είχαν υποστεί κάποια συνέπεια μέχρι σήμερα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, αναφέρουν ότι σημαντικό μέρος των οφειλών που ρυθμίστηκαν μέσα στο 2017 έχουν αρχίσει να «ξανακοκκινίζουν» και οι τράπεζες σπεύδουν τώρα να προλάβουν την «υποτροπή» δρομολογώντας δελεαστικές προτάσεις στους οφειλέτες που χρωστούν συνολικά στο τραπεζικό σύστημα 100 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider