Τρία ακίνητα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» την Παρασκευή

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία ακίνητα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» την Παρασκευή

Τρεις νέοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αύριο, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, οι οποίοι αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στους δήμους Εκάλης, Κηφισιάς και Κορωπίου.

Συνολικά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα 111 ακίνητα, τα οποία πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» έως τις 27 Ιουνίου 2018. Σταδιακά, βέβαια, προστίθεται στην πλατφόρμα και νέοι πλειστηριασμοί, ενώ μπορούν να αλλάξουν ημερομηνίες ή ακόμη και τιμές εκκίνησης –όπως έγινε στην περίπτωση της Αίολος Κεντέρης.

Αναλυτικά, τα εξής ακίνητα που εκπλειστηριάζονται με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα εξής:

  • Οικόπεδο και κτίσματα στην Εκάλη, με τιμή εκκίνησης 1.055.000 ευρώ, για οφειλές 300.000 ευρώ εις βάρος της «Ηλιακή Κατασκευαστική Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία»
  • Οικόπεδο 438 τ.μ. στο Κορωπί Αττικής, για οφειλές 98.174 ευρώ εις βάρος του Μπούρμπα Γεώργιου, με τιμή εκκίνησης 398.000 ευρώ
  • Οικόπεδο με διώροφη οικοδομή στην Κηφισιά, για οφειλές 100.000 ευρώ εις βάρος της ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ, με τιμή εκκίνησης 181.000 ευρώ

Ουσιαστικά πρόκειται για τον δεύτερο γύρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι εγκαινιάστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου και επρόκειτο να συνεχιστούν και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου με το ταχύπλοο Αίολος Κεντέρης. Λόγω ανακοπής που άσκησε, όμως, η ιδιοκτήτρια ΝΕΛ στη διαδικασία που επισπεύδει η Τράπεζα Πειραιώς, ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός αναβλήθηκε για τις 10 Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε φυσικοί πλειστηριασμοί –στα Ειρηνοδικεία– μετά από απόφαση των συμβολαιογραφικών συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ενόψει της επετείου Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης Ερντογάν και των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα ισχύουν έως το τέλος της εβδομάδας.

Επιμένουν στους πλειστηριασμούς οι δανειστές

Οι Θεσμοί υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η δυναμική επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, φυσικών και ηλεκτρονικών, αποτελούν προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο υπογράμμισε σε δηλώσεις του την Τρίτη από την Αθήνα πως το πλέον κρίσιμο σημείο των επόμενων μηνών είναι η διαρκής υλοποίηση ηλεκτρονικών και φυσικών πλειστηριασμών για οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο. Μάλιστα, δεν άφησε περιθώρια περιθώριο εφησυχασμού, προειδοποιώντας ότι οι δανειστές θα έχουν καθημερινή ενημέρωση για το θέμα.

Ο λόγος είναι διττός: Μέσω της επίσπευσης των πλειστηριασμών, θα «παραδειγματιστούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ώστε να αρχίζουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους και να επιτύχουν οι τράπεζες τους φιλόδοξους στόχους για τα κόκκινα δάνεια τα έτη 2018-2018.

Δεύτερον, μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών θα διαμορφωθούν οι τρέχουσες αγοραίες τιμές των ακινήτων, ώστε να αναπροσαρμοστούν οι προβλέψεις στους ισολογισμούς των δανειστών, αλλά και να «τυποποιηθούν» σε πακέτα τα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εξασφάλιση, προκειμένου να πωληθούν στα funds.

Σημειώνεται ότι το μείγμα απομείωσης των NPLs φέτος θα «γύρει» προς την κατεύθυνση των πλειστηριασμών και των πωλήσεων, έναντι των διαγραφών που ίσχυε έως σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider