Προς αντικατάσταση πάνω από 20 μέλη στα ΔΣ των τραπεζών

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς αντικατάσταση πάνω από 20 μέλη στα ΔΣ των τραπεζών

Σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Εurobank) φέρνει η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Daniele Nouy στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες να γίνουν πιο χαλαρά τα κριτήρια που είχε θέσει ο Νομοθέτης στο Νόμο 4340 έπεσαν στο κενό. Έτσι διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 20 από τα υφιστάμενα μέλη, εκτελεστικά και μη, που μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων τραπεζών θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Ωστόσο ανοικτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα καθώς η διαδικασία αντικατάστασης τους θα πρέπει να συμπέσει με αυτήν της αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων που θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητη εταιρεία.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε επιχειρηματίες που σήμερα μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, οι οποίοι προδήλως θα πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά στην διεθνή εμπειρία που πρέπει να διαθέτουν ακόμη και τα τραπεζικά στελέχη που μετέχουν σε αυτά. Το προσόν αυτό ελάχιστοι το διαθέτουν ενώ στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι μπορούν να επικαλεστούν τη θητεία τους σε ξένες τράπεζες στην Αθήνα.

Επίσης είναι πολύ πιθανόν ο περιορισμός που έχει τεθεί αναφορικά με την προγενέστερη πολιτική θέση είναι πιθανόν να δημιουργεί ζήτημα με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη παρόλο που την τοποθέτησή της είχε εγκρίνει (πριν από την ψήφιση του Νόμου όμως) τόσο ο SSM όσο και η DGCom.

Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο συγκεκριμένος Νόμος προκειμένου να μπορεί κάποιος να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο τράπεζας ορίζουν ότι θα πρέπει:

• Να διαθέτει τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

• Να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του Κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider