Μεγάλου (Πειραιώς): Οι μικρομεσαίες «κλειδί» για την ανάκαμψη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου (Πειραιώς): Οι μικρομεσαίες «κλειδί» για την ανάκαμψη

Οι μικρές –οικογενειακές– και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πασχίζουν να επιβιώσουν από την πολυετή κρίση στην Ελλάδα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ιδίως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αποπληρωμή των δανείων τους προς τις τράπεζες.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά έχουν άμεση ανάγκη από χρηματοδότηση μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Το 20% των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων έχουν κλείσει, αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι στοιχεία των τραπεζών, γεγονός που επιφέρει σφοδρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία δεδομένου ότι το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα προέρχεται από τις μικρές μεταποιητικές εταιρείες που απασχολούν 2 εκατ. εργαζόμενους.

Όσες μικρομεσαίες κατόρθωσαν να επιβιώσουν, δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τον τραπεζικό δανεισμό τους, αφού η πρόσβαση σε νέα κεφάλαια είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αναφέρει η εφημερίδα. «Η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αφού οι τράπεζες είναι φορτωμένες με υπέρογκο όρο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται σήμερα στο μισό περίπου του χαρτοφυλακίου τους», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε χορηγήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις τον επόμενο χρόνο, με έμφαση στους κλάδους του τουρισμού, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει στις ΜμΕ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Τον Οκτώβριο, εξέδωσε καλυμμένο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Το ομόλογο καλύφθηκε από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στις μικρές και μεσαίες εταιρείες και διαθέτει την τεχνογνωσία που απαιτείται για να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την ύφεση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη», τονίζει ο κ. Μεγάλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider