Οι Fintech «ανοίγουν τον δρόμο» για την επόμενη μέρα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Fintech «ανοίγουν τον δρόμο» για την επόμενη μέρα

Ανάμεικτα συναισθήματα τρέφουν οι τραπεζίτες απέναντι στην πρόκληση της απελευθέρωσης της τραπεζικής αγοράς και την «επέλαση» των εταιρειών Fintech, καθώς από τη μια «έχουν πολλά να μάθουν» από την καινοτομία και ευελιξία τους και, από την άλλη, απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους.

Οι Fintech «ανοίγουν τον δρόμο για την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης, Group Chief Digital & Technology Officer της Eurobank στο συνέδριο «15th Bank Management» την Τρίτη. «Οι Fintech μας κάνουν καλύτερους –ιδίως σε ότι αφορά στην εμπειρία του πελάτη», συμφώνησε η κ. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Η απάντηση στη νέα αυτή πρόκληση είναι η συνεργασία, φαίνεται πως καταλήγουν πλέον στην πλειονότητά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η «καχυποψία» βέβαια δεν έχει εγκαταλείψει τα δίκτυα των παραδοσιακών τραπεζών, όπως καταδεικνύει και σχετική έρευνα της Global Link. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Σιγαλό, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που παρουσίασε την έρευνα στο συνέδριο, το 33% των τραπεζικών στελεχών τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τις εταιρείες παροχής καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ το 67% δεν θεωρεί ότι είναι σημαντική.

Παρότι αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες έχουν πολλά να μάθουν, ο κ. Στέφανος Μυτιληναίος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς, υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία με τις Fintech δεν είναι αυτοσκοπός, καθότι πρωταρχικός σκοπός μας είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη και η βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του».

Ευκαιρία ή απειλή;

«Οπωσδήποτε χρειάζεται συνεργασία, αλλά και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη απειλή», επισημαίνει με τη σειρά του ο κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Chief Digital Officer and Retail Banking Products της Alpha Bank.

Πράγματι, τα κορυφαία στελέχη και των τεσσάρων τραπεζών αναγνωρίζουν την απειλή που εκπροσωπούν για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα τα καινοτόμα, ευέλικτα σχήματα που ετοιμάζονται να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά μετά την εφαρμογή της οδηγίας PSD2 της ΕΕ από την αρχή του 2018, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο νέων, μη τραπεζικό παικτών στον τομέα –κυρίως– των πληρωμών.

«Καλά θα κάνουμε να φοβόμαστε», καθώς καμία παραδοσιακή τράπεζα δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε ευελιξία (agility) τις καινοτόμες εταιρείες ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών, σημειώνει ο κ. Συρμακέζης. Όπως εξηγεί, μια τράπεζα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια εταιρεία Fintech στο περιβάλλον ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι νέοι αυτοί παίκτες για να αποκτήσει το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της στην τοπική αγορά. Τονίζει, ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει και οι τράπεζες να πλησιάσουν το επίπεδο των Fintech ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν πιο εποικοδομητικά μαζί τους.

Η απειλή των «τεσσάρων γιγάντων»

Η ανησυχία των ελληνικών τραπεζών εστιάζεται κυρίως στους «μεγάλους παίκτες» –τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως συνηθίζουμε να λέμε– ήτοι η Amazon, το Facebook, η Apple και η Google, καθώς και ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας, όπως η Alibaba.

«Αν θέλουν, μπορούν να μας εξαφανίσουν σε μία μέρα», παραδέχεται η κ. Τζάκου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό που μας σώζει είναι ότι δεν θέλουν να μπουν στην τραπεζική αγορά επειδή θέλουν να αποφύγουν την αυστηρή εποπτεία». Όπως εξηγεί, οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες «θα οδηγήσουν στην καταστροφή ή την αλλαγή των τραπεζών», αφού ο παραδοσιακός τραπεζικός κλάδος θα αναγκαστεί να μετασχηματιστεί για να συμβαδίσει με την «ψηφιακή επανάσταση».

Η κ. Τζάκου επισημαίνει, πάντως, ότι ένα «αγκάθι» που δεν έχουν ξεπεράσει οι startups τραπεζικών υπηρεσιών, όπως η N26 ή η Revolute, είναι η κερδοφορία. Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες αυτές δεν έχει κατορθώσει να καταγράψει κέρδη, αφού δεν έχουν υιοθετήσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο –σε αντίθεση με τις τράπεζες.

Και οι τέσσερις τράπεζες διοργανώνουν διαγωνισμούς καινοτομίας –τα γνωστά Hackathons– προκειμένου να προσελκύσουν ταλέντα από τον ελληνικό χώρο ώστε να χτίσουν το δικό τους «τμήμα Fintech». Ο κ. Μυτιληναίος προειδοποιεί, πάντως, για διχοτόμηση των τραπεζών σε «παραδοσιακές» και Fintech. «Με τρομάζει η ιδέα ότι θα αναπτυχθούν δύο χωριστές κουλτούρες μέσα στην τράπεζα. Στόχος μας είναι να παντρέψουμε τις δύο κουλτούρες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider