Bloomberg: Αντιμέτωπες με «συμμορίες» οι τράπεζες στη μάχη των κόκκινων δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Αντιμέτωπες με «συμμορίες» οι τράπεζες στη μάχη των κόκκινων δανείων

Στα σοβαρά εμπόδια με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες, στη μάχη με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με στόχο τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, όταν η Eurobank πρόσφατα «κυνήγησε» δικαστικά έναν στρατηγικό κακοπληρωτή, οργισμένοι διαδηλωτές «όρμησαν» στην αίθουσα δικαστηρίου με στόχο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης/πλειστηριασμού.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης δεν είχε καταβάλλει τις δόσεις του δανείου του, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα το χρέος του προς την τράπεζα να έχει εκτοξευθεί στα 4,85 εκατ. ευρώ. Κι όμως την ίδια χρονική περίοδο, συγκέντρωσε ποσό ύψους 6 εκατ. ευρώ σε μερίσματα από το μερίδιό της (41%) σε εταιρεία τροφίμων.

Αυτή είναι μόνο μια από τις χιλιάδες περιπτώσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες, καθώς εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων, υπό το φόβο να απαιτηθούν νέα κεφάλαια.

«Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει γιατί κατά την έναρξη της κρίσης, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις κατασχέσεις», δηλώνουν αναλυτές της Wood & Co Financial Services.

«Το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τόσο περίπλοκο που ευνοούσε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία και η προστασία από τους πλειστηριασμούς οδήγησαν στην αύξηση των λεγόμενων κακοπληρωτών».

Μπράβοι στην «υπεράσπιση» των κακοπληρωτών

«Ακόμη και για εύπορους οφειλέτες –όπως οι εταιρείες– εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις ή απειλές για να μην γίνει ο πλειστηριασμός», σχολιάζει ο Δημήτρης Βαγιάνος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του London School of Economics.

«Αυτό συμβαίνει γιατί οι εύποροι ιδιώτες προσλαμβάνουν μπράβους για να προστατεύουν την περιουσία τους. Τους φτωχούς οφειλέτες συνήθως υπερασπίζονται οι ακτιβιστές».

«Σύννεφα» ανακεφαλαιοποίησης

«Αυτό καθιστά το πρόβλημα [των επισφαλειών] συστημικό, κάτι που δεν συνέβαινε σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ιταλία», σχολιάζει στο Bloomberg ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει τόσο υψηλό ποσοστό NPEs είναι η πολύ μεγάλη ύφεση που καμία άλλη χώρα δεν είχε», εξηγεί.

«Ο χρόνος είναι εχθρός για τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων για μείωση των NPEs κατά 15 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το2019», προειδοποιεί ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής Ανάλυσης Μετοχών της Eurobank Equities. Σε περίπτωση που δεν πιάσουν τους στόχους θα χρειαστούν νέα κεφάλαια –σενάριο που τρομάζει τους επενδυτές και ιδίως όσους επένδυσαν στα ιδρύματα στις τρεις ανακεφαλαιοποίησεις που έγιναν μετά το 2012.

Καθοριστικής σημασίας για την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους θα είναι, επισημαίνει το Bloomberg, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν -έστω δοκιμαστικά- εντός του Νοεμβρίου. «Είναι σημαντικό οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διενεργηθούν απρόσκοπτα, καθώς αυτό θα αποθαρρύνει τους κακοπληρωτές», σημείωσε σε ομιλία του στο Λονδίνο τη Δευτέρα ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank.

Παρατηρητές όπως ο κ. Βαγιάνος, ωστόσο, ανησυχούν για τυχόν εμπλοκή «εγκληματικών στοιχείων» στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Ακόμη και αν μια εξασφάλιση πωληθεί σε έναν ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, υπάρχει ο κίνδυνος ο αγοραστής να μην τολμά να αναλάβει τον έλεγχο του ακινήτου υπό των φόβο των συμμοριών», εξηγεί ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider