Καραμούζης: Η μείωση των κόκκινων δανείων χρειάζεται χρόνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Η μείωση των κόκκινων δανείων χρειάζεται χρόνο

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιλυθεί εν μία νυκτί, η μείωσή τους πρέπει να είναι ταχεία αλλά σταδιακή γιατί διαφορετικά δεν θα δώσουμε μια αξιόπιστη λύση, διαμήνυσε από το Λονδίνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης.

«Οποιαδήποτε προσέγγιση για εσπευσμένες πωλήσεις με δεδομένη την άνευ προηγουμένου έκταση του προβλήματος και μάλιστα στο συγκεκριμένο αβέβαιο περιβάλλον θα μπορούσε να κλυδωνίσει το τραπεζικό σύστημα και τις προσδοκίες που υπάρχουν και να δημιουργήσει περιττά βάρη σε τελική δε ανάλυση να βλάψει την οικονομία», τόνισε ο κ. Καραμούζης κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας του ιδιωτικού τομέα» που συνέγραψαν οι κ.κ. Χρήστος Γκόρτσος και Πλάτωνας Μονοκρούσος.

Με αφορμή έντονη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα stress tests του 2018 και τις προκλήσεις που αυτά επιφυλάσσουν για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Καραμούζης προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα υποθετικό ζήτημα μελλοντικής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο δεν έχει καν τεκμηριωθεί, σε μία «χαλαρή» δημόσια συζήτηση, όπως πρόσφατα έκανε το ΔΝT ζητώντας δημόσια τη διεξαγωγή AQR και αφήνοντας υπονοούμενα για ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων».

Όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στις τράπεζες και την οικονομία καθώς

  • Ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 25% των NPEs).
  • Τροφοδοτεί κερδοσκοπικές συμπεριφορές στις αγορές.
  • Υπονομεύει τις προσπάθειες για την επιστροφή καταθέσεων.
  • Αυξάνει τον «ηθικό κίνδυνο».

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, που έχει και την αρμοδιότητα εντός της ευρωζώνης να αξιολογεί και να καθορίζει τη χρηματοοικονομική και κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.

Όσον αφορά στη διαδικασία των τεστ αντοχής, εξηγεί οτι ο SSM, βασιζόμενος στις δικές του αξιολογήσεις, θα συζητήσει με τη διοίκηση και το management της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και εμπιστευτικά πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες και θα ζητήσει να υποβληθεί ένα σχέδιο δράσεων για να διορθωθεί η όποια κεφαλαιακή έλλειψη εντοπίζεται στη βάση της σωστής ανάλυσης των δεδομένων.

Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2017

Όπως επισήμανε ο κ. Καραμούζης, οι ελληνικές τράπεζες σήμερα μειώνουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) μέσω διαγραφών, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, μεταβίβασης δανείων και συμβάσεων ανάθεσης της διαχείρισης των NPEs σε εταιρείες διαχείρισης. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν €102 δισ. σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι παρά τις θετικές εξελίξεις, οι τράπεζες τους επόμενους εννέα μήνες θα αντιμετωπίσουν αρκετές ακόμη προκλήσεις. Αυτές αφορούν την συμμόρφωσή τους σε νέους εποπτικούς κανόνες, όπως τα IFRS9, TΑR, TRIM, τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018, αλλά και τα επικείμενα για την άνοιξη του 2018 Stress Tests, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα κεφάλαιά τους.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ελληνικές Τράπεζες διαθέτουν πράγματι σχέδιο μείωσης των NPLs/NPEs. Έχουν δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών και των μετόχων τους ότι θα μειώσουν τα NPEs κατά €40 δισ. (ή ποσοστό 38%) στο διάστημα από το πρώτο εξάμηνο του 2016 ως τα τέλη του 2019. Είναι ένας δύσκολος μεν στόχος, αλλά πάντως επιτεύξιμος», σημειώνει.

Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο

Είναι επίσης ενθαρρυντικό ότι μετά από χρόνια καθυστερήσεων στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε πλέον το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs και των NPEs και θεσμοθετήθηκαν ρυθμίσεις όπως είναι η δυνατότητα πώλησης δανείων στη δευτερογενή αγορά, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς μέσω αυτών αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, η διαδικασία είναι διαφανής, το κυριότερο, όμως βελτιώνεται η αξία ρευστοποίησης των διαθέσιμων εξασφαλίσεων αντανακλώντας τα επίπεδα των προβλέψεων που έχουν σχηματιστεί για τα NPEs, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Πιο ελκυστική η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

Οι μακροοικονομικές συνθήκες αλλά και η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού σταδιακά βελτιώνονται. Ομολογεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα τα οποία αποθαρρύνουν τους επενδυτές, περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές – προβλήματα και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από όσους χαράσσουν πολιτική. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα έχουν ως εξής:

  • Οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και το ασταθές φορολογικό σύστημα
  • Το χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής και εμπιστοσύνη των αγορών.
  • Η ανεπαρκής και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση
  • Τα capital controls
  • Η εχθρότητα απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα
  • Το υψηλό δημόσιο χρέος
  • Το χρηματοπιστωτικό σύστημα που λειτουργεί κάτω από ειδικές συνθήκες
  • Η αργή διαδικασία ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να αναστρέψουμε την κατάσταση και να μετατρέψουμε το φαύλο κύκλο σε ενάρετο, μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», καταλήγει ο κ. Καραμούζης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider