Κούρεμα «εδώ και τώρα» ζητούν οι κακοπληρωτές από τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κούρεμα «εδώ και τώρα» ζητούν οι κακοπληρωτές από τις τράπεζες

Στο «κενό» πέφτουν οι συμβιβαστικές προτάσεις των τραπεζών προς τους πελάτες που δυσκολεύονται να πληρώνουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, όπως αποκαλύπτουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές.

Ήδη πριν το καλοκαίρι οι τράπεζες εξέταζαν λύσεις που περιλαμβάνουν πάγωμα ενός μεγάλου ποσοστού του κεφαλαίου (π.χ. 60%) και πληρωμή της δόσης για το υπόλοιπο «ενεργό» τμήμα (π.χ. 40%) με την προοπτική «κουρέματος» του ανενεργού τμήματος σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. 10 ετών), εφόσον ο δανειολήπτης πληρώνει με συνέπεια τη –μειωμένη– δόση του.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι πελάτες των τραπεζών απορρίπτουν τις συμβιβαστικές προτάσεις, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερο «σκόντο» για τα στεγαστικά δάνειά τους. Ο λόγος είναι ότι εκμεταλλεύονται την πίεση που δέχονται οι τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPEs) και να «πιάσουν» τους απαιτητικούς στόχους κυρίως για τα έτη 2018-2019.

Το «επιχείρημα» των κακοπληρωτών ενισχύεται ακόμη περισσότερο μετά τις μαζικές πωλήσεις NPLs με τεράστια έκπτωση σε τρίτους. Η πρόσφατη πώληση πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων 1,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, μόλις στο 3% της αξίας τους, σίγουρα δεν αποτελεί κίνητρο να δεχθούν «μόνο» πάγωμα που προτείνουν μέχρι στιγμής οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μισά περίπου κόκκινα στεγαστικά οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν εάν είχαν να πληρώσουν μικρότερη δόση. Παρ’ όλα αυτά, αρνούνται να συνεργαστούν με την τράπεζα πιέζοντας για «κούρεμα εδώ και τώρα».

«Αυτό που χρειάζεται στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια είναι περισσότερο καρότο και όχι μαστίγιο (πλειστηριασμοί)», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κούρεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς ελλοχεύει ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος» (moral hazard), αφού οι πελάτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους θα νιώσουν αδικημένοι και, πιθανότατα, θα σταματήσουν και αυτοί να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, μόνο το 20% των κακοπληρωτών στα στεγαστικά δάνεια είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι μισοί (50%) μπορούν οριακά και «υπό όρους» να πληρώνουν τη δόση τους, ωστόσο, αφήνουν το δάνειο απλήρωτο σε αναμονή μιας «πολύ καλύτερης προσφοράς» από τις τράπεζες. Το υπόλοιπο 30% αφορά δανειολήπτες των οποίων η οικονομική δυνατότητα δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου.

Οι τρεις επιλογές των τραπεζών για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τρεις είναι οι επιλογές που έχουν στα «χέρια» τους οι τράπεζες:

1. Πωλήσεις. Όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, οι τράπεζες είναι εξαιρετικά απρόθυμες να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια σε τρίτες εταιρείες, καθώς προσβλέπουν σε μεγάλο βαθμό εισπραξιμότητας της οφειλής τους. Εάν αναγκαστούν να τα πουλήσουν, θα πρέπει να σχηματίσουν προβλέψεις πολύ υψηλότερες από αυτές που έχουν ήδη υπολογίσει, αφού και οι εταιρείες αυτές προσβλέπουν σε σημαντικά περιθώρια κέρδους. Οι τράπεζες «ποντάρουν» στον υψηλό δείκτη εξασφάλισης των εν λόγω δανείων, αν και αντικειμενικές αξίες των υποθηκευμένων ακινήτων έχει μειωθεί δραματικά.

2. Πλειστηριασμοί. Κοινός τόπος των τραπεζών φαίνεται πως είναι η προστασία των κατοικιών μικρής αξίας και ο εκπλειστηριασμός των κατοικιών μεγάλης αξίας. «Είμαστε υπέρ της προστασίας του διαμερίσματος των 100 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη και κατά της προστασίας της μονοκατοικίας των 300 τ.μ. στην Εκάλη», αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.

Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τη «συμφωνία κυρίων» στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη οι τραπεζίτες με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για προστασία από τους πλειστηριασμούς των κατοικιών με αξία κάτω από 300.000 ευρώ. Σε αντάλλαγμα οι τράπεζες φαίνεται πως ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στη λήψη σκληρών μέτρων κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, ακόμη και όσους επωφελούνται από τον νόμο Κατσέλη.

3. Ρυθμίσεις. Όπως προαναφέρουμε, η ζήτηση μέχρι στιγμής ήταν χαμηλή για τις προτάσεις των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια, αφού οι δανειολήπτες ζητούν ακόμη πιο ελκυστικό «σκόντο» και προτιμούν να μείνουν με τα χέρια... σταυρωμένα.

Τον δύσκολο γρίφο θα πρέπει να λύσουν χωρίς καθυστέρηση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, εάν θέλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον SSM για δραστική εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Οι πιέσεις για έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η στενή παρακολούθησή τους από τους Θεσμούς είναι ενδεικτικές για τη σπουδαιότητα των ανοιγμάτων των τραπεζών στην τρίτη αξιολόγηση, αλλά και την πορεία του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider