ΕΚΤ: Στα 33,6 δισ. ευρώ μειώθηκε ο ELA των ελληνικών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Στα 33,6 δισ. ευρώ μειώθηκε ο ELA των ελληνικών τραπεζών

Διαρκή βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έτσι αποφάσισε να μειώσει περαιτέρω το ανώτατο ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) κατά 300 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 33,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017.

Η σχετική ανακοίνωση τονίζει πως η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 300 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Μπορεί λοιπόν από τις 20 Ιουλίου, όταν και το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τη θέση του για την ανάγκη διενέργειας ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) των ελληνικών τραπεζών οι επενδυτές να βλέπουν με επιφύλαξη τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον επόπτη τους, την ΕΚΤ, η οποία άλλωστε είναι η μόνη που έχει πρόσβαση στα «σκληρά δεδομένα» (hard data) τους και πραγματικά γνωρίζει τις αδυναμίες και τα προτερήματα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider