Στα κόκκινα στεγαστικά «σκοντάφτουν» οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα κόκκινα στεγαστικά «σκοντάφτουν» οι τράπεζες

Τα στεγαστικά δάνεια αναδεικνύονται ακόμη μια φορά το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην μάχη των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ιούνιο, οι επισφάλειες στα στεγαστικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνήσει από κοινού τράπεζες και Θεσμοί για το διάστημα 2016-2019.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPΕs) στη στεγαστική πίστη ανέρχονταν σε 27,8 δισ. ευρώ, από 27 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, σημειώνοντας απόκλιση 800 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στα στεγαστικά διαμορφώθηκαν στα 21,1 δισ. ευρώ, από 20,2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον Ιούνιο 2017.

Μικρότερες αποκλίσεις παρουσιάζουν τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ ξεπέρασε τους στόχους η συρρίκνωση που επιτεύχθηκε στα επιχειρηματικά δάνεια.

Ανοίγει ο δρόμος για «ξεπούλημα» σπιτιών

Η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες διστάζουν να προβούν σε σημαντικές προβλέψεις στη στεγαστική πίστη ή να εκχωρήσουν τις απαιτήσεις αυτές στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων, αφού θεωρούν ότι είναι οι απαιτήσεις με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εισπραξιμότητας.

Λύση στο πρόβλημα αυτό έρχονται να δώσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με την ειδική πλατφόρμα να έχει ήδη τεθεί σε ισχύ -δοκιμαστικά- από τον Αύγουστο. Οι «μηχανές» των πλειστηριασμών, όμως, αναμένεται να ανάψουν από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και το πρώτο του 2017.

Όπως έχει αναφέρει ήδη το insider.gr, σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα βγουν στο σφυρί περισσότερες από 5.000 κατοικίες. Κατά κύριο λόγο θα αφορούν μεζονέτες πολλών τετραγωνικών σε πολυτελή προάστια των Αθηνών, εξοχικά σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς αλλά και τουριστικά ακίνητα που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Κορυφαία ραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν θέλουν να «βγάλουν στο δρόμο» οικογένειες ή συνταξιούχους, φέρνοντας στην Ελλάδα εικόνες Ισπανίας. Και αυτό γιατί όχι μόνο αυτό θα έχει εξαιρετικά κακό αντίκτυπο στην εικόνα τους, αλλά και επειδή δεν είναι διόλου προσοδοφόρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider