«Ελ Ντοράντο» η Ελλάδα για τις εταιρείες κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ελ Ντοράντο» η Ελλάδα για τις εταιρείες κόκκινων δανείων

Ιδιαίτερα δελεαστική για τις ξένες εταιρείες είναι η ελληνική αγορά κόκκινων δανείων που υπερβαίνει σε αξία τα 100 δισ. ευρώ, με τις άδειες να πέφτουν «βροχή» από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Resolute Asset Management Greece είναι η πέμπτη εταιρεία που παίρνει άδεια λειτουργίας και ακολουθούν η Alvarez & Marsal και τη UCI, θυγατρική της BNPParibas, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των εταιρειών κόκκινων δανείων στις επτά.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr στελέχη του τραπεζικού κλάδου, η απελευθέρωση της αγοράς των NPLs στην Ελλάδα έχει προσελκύσει πολύ έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες διαχείρισης επισφαλειών του εξωτερικού, καθώς θεωρείται ότι κρύβει τεράστιες ευκαιρίες κερδοφορίας.

Ποιοι είναι οι νέοι παίκτες

Η Resolute Asset Management έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται σε έξι ακόμη χώρες: Κύπρος, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία. Σύμφωνα με τη σημερινή της ανακοίνωση, η βρετανική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού έλαβε άδεια για να ενεργεί ως διαχειριστής Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μετά από ενδελεχή έλεγχο.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Χάνκοκ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, «η χορήγηση της άδειας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της αξιοπιστίας που διακρίνει τηResolute, ως ειδικό διαχειριστή NPLs ακινήτων και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 100 δισ. ευρώ».

Άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, έλαβε η θυγατρική της Alvarez & Marsal (A&M), «Independent Portfolio Management Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π (IPM)» σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Η ΙΡΜ είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης απαιτήσεων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Και τα ακίνητα μπαίνουν «στο παιχνίδι»

Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι εν λόγω εταιρείες εκτός από διαχείριση «κόκκινων» δανείων έχουν και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τη διαχείριση ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να τους αναθέτουν την εκμίσθωση, τη συντήρηση και την επίβλεψη των κόκκινων ακινήτων, υπό την προϋπόθεση τα ακίνητα αυτά να έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών.

Οι τέσσερις εταιρείες που έχουν ήδη αναλάβει χαρτοφυλάκιο

Μέχρι πρότινος είχαν εκδοθεί τέσσερις ακόμη άδειες από την ΤτΕ στις εξής εταιρείες:

• Η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank. Έχει αναλάβει χαρτοφυλάκιο στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών δανείων αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να αναλάβει επιπλέον απαιτήσεις 1 δισ. ευρώ.

• Η FBS, που είναι θυγατρική του ομίλου της Eurobank και αναμένεται να αναλάβει σταδιακά το σύνολο του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων του ομίλου ύψους 15 δισ. ευρώ.

• Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ είναι θυγατρική της Attica Bank και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 1,3 δισ. ευρώ. Η εταιρεία συστάθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας και σύμφωνα με το σχέδιο θα μεταβιβαστεί κατά 80% στην Aldridge EDC Specialty Finance.

• Η Pillarstone είναι η τελευταία που αδειοδοτήθηκε και αποτελεί σύμπραξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σε συνεργασία με την Alpha Bank και τη Eurobank. Προς το παρόν και η μόνη που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αναδιάρθρωσης και της αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.