Μιχελής στο Insider.gr: Η αποστολή μου στο ΤΧΣ ολοκληρώθηκε

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχελής στο Insider.gr: Η αποστολή μου στο ΤΧΣ ολοκληρώθηκε

Την απόφασή του να παραδώσει τα ηνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γιώργος Μιχελής, μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες στην προεδρία του Γενικού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε στο insider.gr, ο ίδιος εκτιμά ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του η οποία συνοψίζεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εταιρική διακυβέρνηση, την υπέρβαση των εμποδίων για τα κόκκινα δάνεια και τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι είχε δηλώσει πολύ νωρίτερα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη διοίκηση του εποπτικού οργανισμού, ωστόσο, δεσμεύτηκε να παραμείνει στη θέση του για ένα διάστημα ακόμη μέχρις ότου επιλεγεί και αναλάβει καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Martin Czurda.

Όπως επισημαίνει, θα παραμείνει στο τιμόνι του ΤΧΣ για όσο διάστημα χρειαστεί, ενδεχομένως και μήνες, μέχρις ότου περαιωθεί η διαδικασία της αντικατάστασής του από το Selection Panel, ούτε ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή διαδοχή.

Όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων μηνών, οι διαδικασίες στελέχωσης της διοίκησης του Ταμείου έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονες και χρονοβόρες, λόγω της αυστηρότητας των κριτηρίων που θέτει ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα οποία φαίνεται να αποκλείουν τους Έλληνες υποψηφίους από τις ανώτατες διοικητές θέσεις του ΤΧΣ λόγω πρόσφατης θητείας σε νευραλγικές θέσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ενδεικτικό είναι ότι από τις εννέα θέσεις στο Γενικό Συμβούλιο, τις πέντε θέσεις κατέχουν ξένα στελέχη, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή τις δύο κορυφαίες θέσεις κατέχουν επίσης ξένοι και μόνο μία Έλληνας.

Ποιος είναι ο Γιώργος Μιχελής

Ο κ. Μιχελής έχει διαγράψει σημαντική πορεία στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, διατελώντας Γενικός Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας (1989 – 1990 και 1996 - 2004) και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στην Εγνατία τράπεζα (1990-1995). Το 2004 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην Bancpost, θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία.

Είναι κάτοχος διδακτορικού (Ph.D.) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης των ΗΠΑ και από το 1978 έως το 1984 δίδασκε Οικονομικά σε πανεπιστήμια της Αμερικής.

Η «θυελλώδης» διετής θητεία

Μετά από μερικά χρόνια απουσίας από το τραπεζικό γίγνεσθαι, στη διάρκεια του οποίου εξελέγη Δήμαρχος στη Σκόπελο, επέστρεψε στο προσκήνιο αναλαμβάνοντας τα ηνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 25 Μαΐου 2015.

Έκτοτε, ξεκίνησε για το Ταμείο -αλλά και για τον ίδιο- ένας μαραθώνιος στα νέα του καθήκοντα, καθώς το ΤΧΣ είχε επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της ριζικής αναδιάρθρωσης των τραπεζικών διοικήσεων, σύμφωνα με τις αυστηρές επιταγές του SSM για την εταιρική διακυβέρνηση.

Οι συγκρούσεις του Ταμείου με τις συστημικές τράπεζες στην επιλογή των προσώπων είναι γνωστές, με αποκορύφωμα την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά πάνω σε «τεντωμένο σκοινί», με την υφιστάμενη διοίκηση να επιμένει στις επιλογές της παρά τις συστάσεις του ΤΧΣ με βάση τα νέα πρότυπα εταιρικής εποπτείας.

Με την τοποθέτηση του Πάνου Θωμόπουλου ολοκληρώθηκε ο ταραχώδης κύκλος της αλλαγής των διοικήσεων, ενώ παράλληλα θεσπίστηκε το πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελεί καίρια προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς και ο εξωδικαστικός μηχανισμός -δύο καθοριστικούς τομείς για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.

Περιπετειώδης ήταν, επίσης, και η στελέχωση του ίδιου του ΤΧΣ, ιδίως μετά τη σύσσωμη παραίτηση της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής τον περυσινό Ιούλιο. Η κωλυσιεργία του Selection Panel στην επιλογή των προσώπων, αλλά και η αντικειμενική δυσκολία εξεύρεσης επιλέξιμων υποψηφίων με βάση τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια του SSM είχαν ως αποκορύφωμα την κάλυψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου, για την οποία χρειάστηκε να περάσουν δέκα (!!) μήνες μέχρις ότου αναλάβει οριστικά τη θέση ο Αυστριακός Martin Czurda στις 17 Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider