Πολλαπλό «στοίχημα» για τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολλαπλό «στοίχημα» για τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια

Το μέλλον των τραπεζών θα κρίνει, σε πολλά επίπεδα, ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αφού από την αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί τόσο το ξεπάγωμα των πιστώσεων στην οικονομία, όσο και η εδραίωση των νέων τραπεζικών διοικήσεων.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές προσκείμενες στους πιστωτές, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως κινούνται εντός του φετινού στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων (NPLs), αν και παρατηρείται μια ελαφρά υστέρηση.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι «δεν είναι ενθουσιασμένες» με την πρόοδο των τραπεζών σε κρίσιμο αυτό μέτωπο, ωστόσο, δεν αναμένουν σημαντικές αποκλίσεις από τον στόχο για συνολική μείωση των NPLs κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019. Επισημαίνουν, πάντως, ότι ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο ήταν «μετριοπαθής» και για να επιτευχθεί ο στόχος της διετίας θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά τα νέα εργαλεία που προσθέτουν σταδιακά στο οπλοστάσιό τους τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η ανάθεση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων σε ιδιωτικές εταιρείες.

«Να μην λειτουργήσουν τα NPLs εις βάρος των πιστώσεων»

«Κλειδί» στην εξυγίανση των τραπεζών θα εύστοχη διαχείριση των πόρων τους ούτως ώστε η προσπάθεια μείωσης των επισφαλειών να μην απορροφήσει υπερβολικά μεγάλο μέρος της δυναμικότητάς τους εις βάρος των πιστώσεων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η διεύρυνση των πιστώσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και είναι σημαντικό οι τράπεζες να διαχειριστούν σωστά το «capacity risk» που απορρέει από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δηλαδή τον κίνδυνο από μη σωστή αξιοποίηση της δυναμικότητάς τους. «Οι τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν τα NPLs με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αποτελεί η δραστηριότητα αυτή τροχοπέδη για τις πιστώσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία δεν είναι πάγωμα, αλλά σταθεροποίηση, των χορηγήσεων.

«Ικανοποίηση» από την αναδιάρθρωση των τραπεζικών διοικήσεων

Την ικανοποίησή τους από το «μοίρασμα της τράπουλας» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκφράζουν οι ίδιες πηγές.

Η διαδικασία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί, με κάποιες τράπεζες να χρειάζονται περισσότερες αλλαγές προσώπων και κάποιες λιγότερες, προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια της εταιρικής διακυβέρνησης που έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Στην ερώτηση κατά πόσο τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ο SSM στην επιλογή των προσώπων ουσιαστικά «εκτοπίζουν» τους Έλληνες τραπεζίτες από τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι στο παρελθόν υπήρχαν πολλές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι οποίες έπρεπε να εξαλειφθούν.

«Ναι μεν τα κριτήρια είναι αυστηρά, αλλά είναι αναγκαίο βήμα για την εξυγίανση του κλάδου», τονίζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider