«Οι φθορές που πληγώνουν»: Δράση από την Alpha Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οι φθορές που πληγώνουν»: Δράση από την Alpha Bank

Τα «άνθη της πέτρας», όπως έλεγε ο Σεφέρης για τα αγάλματα, σημεία αναφοράς του ελληνικού πολιτισμού, στέκουν αειθαλή στον εξωτερικό χώρο, αλλά όχι αλώβητα. Και αν η φθορά από το πέρασμα του χρόνου είναι φυσική, αυτή που επιφέρει το ανθρώπινο χέρι πληγώνει, ενίοτε και ανεπανόρθωτα.

Επειδή όμως ο πολιτισμός είναι δημιουργία και όχι καταστροφή, την φροντίδα των υπέροχων αγαλμάτων και γλυπτών που δεσπόζουν σε εξωτερικούς χώρους έχει αναλάβει από το 2013 η Alpha Bank, μέσα από το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν», οι δράσεις του οποίου υπάγονται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Μια ευθύνη που για την τράπεζα δεν περιορίζεται σε οικονομική υποστήριξη σχετικών εκδηλώσεων, σε φιλανθρωπία και αυτοπροβολή, αλλά μέσω των προγραμμάτων και των συλλογών της μετουσιώνεται σε πράξη για την προστασία και ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η αποκατάσταση και η συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 2016 η δράση του καλύπτει και τη Θεσσαλονίκη.

Εφέτος, υπό την «ασπίδα» της Alpha Bank έχει τεθεί η αποκατάσταση και η συντήρηση του Ωδείου Αθηνών, του ιστορικού κτιρίου του Βασιλικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, εντείνοντας το έργο του προγράμματος.

Από το 2013 έως σήμερα έχουν πάψει να έχουν φθορές και να είναι… πληγωμένα τουλάχιστον 26 γλυπτά και μνημεία στην Αθήνα, ενώ από πέρυσι στη Θεσσαλονίκη γίνεται εξωραϊσμός μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους, μέσω της προσφοράς από την Alpha Bank στον Δήμο Θεσσαλονίκης συστήματος καθαρισμού και αποκαταστάσεως επιφανειών, μαζί με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του υλικά.

Απομάκρυνση γραφημάτων, ήπιος καθαρισμός με τασιενεργές ουσίες, συντήρηση βάσεων και προστασία με εφαρμογή αντιγκράφιτι τα οποία δεν επιφέρουν χρωματική αλλοίωση στις επιφάνειες των γλυπτών είναι λίγες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συντηρητές. Οι εργασίες οι οποίες γίνονται αφορούν στη συστηματική συντήρηση της επιφάνειας των γλυπτών, στην αποκατάσταση της δομικής συνέχειας του υλικού, πλαστικές αποκαταστάσεις απωλειών όπου είναι αναγκαίο, μέσω μεθόδων και επιλογή υλικών που βασίζονται στις αρχές που ορίζονται από το διεθνώς αποδεκτό δεοντολογικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων, πάντα από έμπειρους και εξειδικευμένους συντηρητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη και η πρωτοβουλία «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία», στην οποία μετείχαν, εκτός από την τράπεζα και το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Κολλέγιο Ανατόλια και η ΧΑΝΘ. Το έργο αφορούσε στην ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας, η οποία αποτελεί ορόσημο της πόλης.

Η Alpha Bank, επί σειρά ετών, υιοθετεί προγράμματα πολιτισμού και αναδεικνύει την ιστορική αξία, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Κάνοντας πράξη την ΕΚΕ με στόχο την προσφορά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, η τράπεζα ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια με την αποκατάσταση δύο ενοτήτων γλυπτών στην Πλατεία Συντάγματος και στον περίβολο του Ιστορικού Μουσείου. Οι εργασίες αφορούσαν στη συντήρηση των ορειχάλκινων γλυπτών και την προστασία τους με κερί, στη συντήρηση των μαρμάρινων γλυπτών, καθώς και στις συμπληρώσεις τμημάτων των βάσεών τους και στην εφαρμογή αντιγκράφιτι.

Το 2014 το έργο συνεχίστηκε με τα γλυπτά που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα οποία είχαν δεχτεί κάθε είδους επέμβαση με συνθήματα, σπασίματα, προσθήκες και επιζωγραφίσεις, καθώς και απώλειες τμημάτων τους. Το 2015 αποκαταστάθηκαν η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην Πλατεία Κολωνακίου, η Κόρη σε έκσταση του Μ. Τόμπρου στη Φωκίωνος Νέγρη, το Κοριτσάκι του Σώχου, στο οποίο κάποιοι είχαν ζωγραφίσει μαγιώ (!) και η προτομή της Βασίλισσας Όλγας στο πάρκο του Ευαγγελισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider