Ιωάννου (Eurobank): Τώρα μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιωάννου (Eurobank): Τώρα μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα

Θετική– αναμφισβήτητα– εξέλιξη χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ο αναπληρωτής CEO της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, καθώς ανοίγει ο δρόμος «για να κλείσει επιτέλους ο κύκλος της αβεβαιότητας».

«Η χώρα μας, η οικονομία, έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν σελίδα με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υπηρετήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης», σημείωσε από το βήμα του Ετήσιου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων την Τετάρτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ασφαλώς μια πιο ευνοϊκή και συγκεκριμένη απόφαση για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και την εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτάχυνε τις θετικές εξελίξεις. Η συγκυρία δεν βοήθησε, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η αναγνώριση από τους εκπροσώπους των θεσμών των βαρύτατων θυσιών που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες πολίτες, δεν απαλύνει τα νέα βάρη που έχουμε αναλάβει, αλλά τουλάχιστον διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία. «Η ανασφάλεια περιορίζεται, Έλληνες και ξένοι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν με σιγουριά πλέον ότι είναι αξιοποιήσιμες οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα», σημειώνει.

«Τώρα, είναι επιβεβλημένο, όχι μόνο να σκεφτούμε ή να προβληματιστούμε αλλά κυρίως να αναλάβουμε συγκροτημένη δράση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την επιστροφή στην ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών».

Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι παρά τις επιπτώσεις της ύφεσης, τη στασιμότητα και τον αποκλεισμό της χώρας και της οικονομίας από τις διεθνείς αγορές, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και σταθεροποίησης που όχι μόνο δεν πρέπει να πάνε χαμένα, αλλά πρέπει να αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας ανάπτυξης και προοπτικής.

Διέξοδος για τη χώρα οι εξαγωγές

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ολοένα πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να βελτιώσουν το παραγόμενο προϊόν και τις υπηρεσίες τους και να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στις σημαντικές αγορές του εξωτερικού, διευρύνοντας τις πηγές κερδοφορίας τους, υποστηρίζει ο κ. Ιωάννου.

Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πέραν της προσέλκυσης σημαντικών ξένων άμεσων επενδύσεων που θα καλύψουν το τεράστιο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, καθοριστικής σημασίας, είναι η ομαλοποίηση στην παροχή ρευστότητας και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας με σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος.

Για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα, σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Aποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στην οικονομία
  • Επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές
  • Τήρηση με συνέπεια και χωρίς παλινδρομήσεις των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας
  • H αποτελεσματική μείωση των υπολοίπων των κόκκινων δανείων.

Ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος

Καθοριστικό παράγοντα της βελτίωσης των συνθηκών στον κλάδο είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισήμανε ο κ. Ιωάννου. «Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά περίπου 40%, την επόμενη τριετία και μπορεί αυτό να φαίνεται ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά θεωρώ πως είναι και εφικτός», ανέφερε σχετικά.

Εκτιμά δε ότι, παρά τις προκλήσεις, η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σταδιακά σταθεροποιείται. Οι τράπεζες επέστρεψαν στην οργανική κερδοφορία το 2017, η διατραπεζική ρευστότητα βελτιώνεται, μειώνεται σταδιακά η εξάρτηση για χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα και με αργούς ρυθμούς σταθεροποιείται και η πορεία των καταθέσεων.

Τέλος, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα και εμείς ως Eurobank δεσμευόμαστε πως παρά τους περιορισμούς στη ρευστότητα δεν θα έρθει σε εμάς ούτε ένα δυνατό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές, και δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider