Πιο «διαφανής » ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο «διαφανής » ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Πιο διαφανή κατέστησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, τον περίφημο ELA, κατά την αναθεώρηση των σχετικών κανονισμών της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ακόμη, επέκτεινε κατά έξι μήνες τη διάρκεια χορήγησης του μηχανισμού ρευστότητας, αυξάνοντας συνολικά στους 12 μήνες την ισχύ του.

Η απόφαση για τις αλλαγές στους κανόνες του ELA ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 17 Μαΐου 2017, αλλά οι αλλαγές ανακοινώθηκαν σήμερα.

https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/Agreement_on_emergency_liquidity_assistance_20170517.en.pdf?467e15bff68ffbb8f074b2ddc7bc30da

Η ΕΚΤ ουσιαστικά αναθεώρησε το καθεστώς που ίσχυε από το 2013 και το οποίο κρίθηκε ημιτελές σε κάποιους τομείς, όπως αποδείχθηκε από την περίπτωση της Κύπρου και σε δεύτερο βαθμό από την ελληνική περίπτωση.

Όπως ανέφερε στο insider.gr εκπρόσωπος της ΕΚΤ σε σύγκριση με τις δημοσιευμένες διαδικασίες ELA που ίσχυαν από το 2013 η νέα αναθεώρηση επιφέρει αλλαγές στα κριτήρια φερεγγυότητας που πρέπει να πληρούν τα πιστωτικά ιδρύματα που ζητούν ELA, στις περιπτώσεις όπου ο ELA παρέχεται με περιορισμούς ή απαγορεύεται, στη διάρκεια του ELA, η οποία από έξι μήνες επεκτείνεται στους 12 και στον τρόπο επικοινωνίας της ΕΚΤ με τις εθνικές τράπεζες για τη χορήγηση του ELA.

Για την ιστορία ο ELA θεσμοθετήθηκε το 1999 και η λειτουργία του ρυθμίζεται από το άρθρο 14 παρ. 4 του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μία τράπεζα για να δανειστεί από τον μηχανισμό ELA πρέπει να καταθέσει επαρκείς εγγυήσεις στην Εθνική Κεντρική Τράπεζα που να αποδεικνύουν τη φερεγγυότητα της.

Στη βάση αυτή ανά πάσα στιγμή το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να διακόψει την υφιστάμενη χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού ELA και να την καταστήσει απαιτητή σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται η σταθερότητα του Ευρωσυστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider