Πειραιώς: Στρατηγικός στόχος η μείωση των NPLs και του ELA

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειραιώς: Στρατηγικός στόχος η μείωση των NPLs και του ELA

Το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος περιλαμβάνει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 10 δισ. ευρώ το 2020, από 23 δισ. σήμερα και μηδενισμό του ELA, από 11 δισ. που είναι σήμερα, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κύριος Χρήστος Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε τον στόχο φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτός εξαρτάται κι από την ομαλή αγορά της οικονομίας. Όσον αφορά την ελληνική οικονομία προέβλεψε ότι η ανάπτυξη το 2017 μπορεί να ξεπεράσει το 1%, λόγω και της αναμενόμενης πολύς καλής τουριστικής σεζόν, ενώ χαρακτήρισε «όχι άπιαστο» το στόχο για 1,3% -1,5%. Αντίστοιχα, για το 2018 η τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 1,8%, για το 2019 1,9% και για το 2020 ανάπτυξη 2,3%. Ως προς το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα πε την Τράπεζα Πειραιώς, θα διαμορφωθεί στο 21,9% στο τέλος του 2017, στο 19% στο τέλος του 2018, στο 16,6% το 2019 και στο 16,3% στο τέλος του 2020.

Το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας με την ονομασία «Ατζέντα 2020» περιλαμβάνει το διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες: την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legagcy Unit (PLU). Στο δεύτερο αυτό πυλώνα, θα μεταφερθούν οι διεθνείς δραστηριότητες που πρέπει να πουληθούν, οι διακοπτόμενες δραστηριότητες εντός Ελλάδος (AVIS, Ερρίκος Ντυνάν, Αττική Οδός) καθώς και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι στο τέλος του 2020 τα NPL's να έχουν πέσει κάτω από τα 10 δισ. ευρώ έναντι 24,4 δισ. τον Ιούνιο του 2016 και 23 δισ. τον Μάρτιο του 2017. Αντίστοιχα, τα Non Performing Equities (NPE's) σχεδιάζεται να μειωθούν κάτω από τα 20 δισ. ευρώ έναντι 34,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και 33,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2017.

Όπως ανέφερε ο κ.Μεγάλου, το πλάνο εστιάζει στους εξής στόχους:

  • Στη μείωση των NPLs και NPEs σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα
  • Στη δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου
  • Στη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης
  • Στην αποκατάσταση αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όσο και η ανεξάρτητη μονάδα Real Estate την οποία θα δημιουργήσει η Tράπεζα προκειμένου να απεμπλακεί από τα 4.000 ακίνητα που έχει ήδη στην κατοχή της. Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ειναι το 20-25% των συνολικών δανειοληπτών που δεν μπροούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν αφορούν σε δάνεια με υποθηκευμένες κατοικίες, αλλά κυρίως σε επιχειρηματικά δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επίσης, συνήθης πρακτική των τραπεζών είναι να πωλούν αρχικά καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να δίνεται η ευκαιρία στους ίδιους τους δανειολήπτες να πληρώνουν μέρος του χρέους τους, ούτως ώστε τα δάνεια να μην καταλήγουν σε τρίτες εταιρείες.

Αναφορικά με τη συμμετοχή σε θυγατρικές εταιρείες, επιδίωξη της τράπεζας είναι η πώλησή τους -όπως εξάλλου προβλέπεται από το σχέδιο κεφαλαιακής της αναδιάρθρωσης- ούτως ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον ανέφερε ότι βασικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Τράπεζας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες η τράπεζα έχει δώσει δάνεια άνω των 18 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι όταν η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει ο μεγαλύτερος ωφελημένος θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά, το 2020 επιδίωξη της τράπεζας είναι να χορηγεί 5 δισ. ευρώ νέα δάνεια σε ετήσια βάση (έναντι περίπου 2 δισ. ευρώ το 2016), δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις πιστωτικές κάρτες και στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία είναι και προϊόντα μεγαλύτερης δανειακής απόδοσης.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κερδοφορίας της τράπεζας αποτελεί επίσης ο μηδενισμός της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης ELA. Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, αυτή τη στιγμή έκθεση της τράπεζας στον ELA ανέρχεται σε 11 δισ. και εφόσον αυτή μηδενισθεί η κερδοφορία της τράπεζας θα αυξηθεί κατά 110 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, λόγω της διαφοράς στο επιτόκιο δανεισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider