Eurobank: Στα 37 εκατ. ευρώ τα κέρδη α’ τριμήνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Στα 37 εκατ. ευρώ τα κέρδη α’ τριμήνου

Καθαρά κέρδη ύψους 37 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η Eurobank.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, από τα κέρδη των 37 εκατ. ευρώ, τα 29 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο (-72 εκ.), ενώ καταγράφηκε μείωση των NPEs κατά 290 εκ. σε σχέση με το τέλος 2016

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση καταθέσεων κατά 372 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2017, ωστόσο η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον ELA ανέρχεται στα 11,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 0,8 δισ. ευρώ από τα υψηλά του 2017

Ο Δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 διαμορφώνεται στο 17,3%.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Νικόλαος Καραμούζης, ανέφερε τα εξής:

«H συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές διαμορφώνει ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον, μειώνοντας τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που επικράτησαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Η ψήφιση της δέσμης επώδυνων μέτρων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διαφαίνεται ότι κλείνουν τον κύκλο της στασιμότητας και της ανησυχίας για τις προοπτικές της χώρας.

Κρίσιμο ζητούμενο για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, η επιστροφή της σε ισχυρή διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά, που θα επιταχυνθεί αν υλοποιηθούν με συνέπεια πολιτικές ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, προσέλκυσης σημαντικών διεθνών και εγχώριων επενδύσεων, υλοποίησης ενός εξωστρεφούς οικονομικού αναπτυξιακού προτύπου, αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του ΕΣΠΑ, αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και των πριμ κινδύνου, μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και σταδιακής πλήρους απελευθέρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αναπτυξιακό περιβάλλον και με ευνοϊκές προσδοκίες και κλίμα διαθέτει τις προϋποθέσεις να στηρίξει την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και να διαχειριστεί επιτυχώς το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Eurobank, με ισχυρή χρηματοοικονομική βάση, σχέδιο και άξιο προσωπικό, στοχεύει να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον και να στηρίξει τις ανάγκες των πελατών της σε μια ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία»

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίας ανέφερε:

«Κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, η Τράπεζα πέτυχε στους βασικούς στόχους της κερδοφορίας και της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), παρά το οικονομικό κλίμα, που επηρέασε αρνητικά κυρίως στις καταθέσεις καθώς και στην αύξηση των δανείων με καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών.

Σε ετήσια βάση - σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2016 - τα βασικά έσοδα προ-προβλέψεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 10%, με τα έσοδα από τόκους σταθερά, τις προμήθειες αυξημένες κατά 18% περίπου και τα λειτουργικά έξοδα μειωμένα κατά 3,4%. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 290 εκ., σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει τη δέσμευση μας για επίτευξη του συνολικού στόχου για το 2017.

Για ένα ακόμη τρίμηνο, οι διεθνείς δραστηριότητες είχαν ιδιαίτερα θετική συμβολή στα αποτελέσματα της Τράπεζας, με όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού να είναι κερδοφόρες.

Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η αναμενόμενη συμφωνία για το χρέος και ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων οδηγούν στην βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη στις αποτιμήσεις της αγοράς.

Ένα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα θα διευκολύνει την επίτευξη όλων των στρατηγικών στόχων της Τράπεζας για το τρέχον έτος και ιδιαίτερα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider